Săcele: Peste 60% dintre femeile din cel mare mare cartier de romi din ţară au devenit mame înainte de 18 ani

Autorităţile din Săcele, judeţul Braşov, au realizat un recensământ real al cartierului Gârcini, unde se află, teoretic, cea mai mare comunitate compactă de romi din ţară, aflând că mai bine de jumătate din populaţie este formată din minori, iar 60% dintre femei au devenit mame înainte de 18 ani.

4816 afișări
Imaginea articolului Săcele: Peste 60% dintre femeile din cel mare mare cartier de romi din ţară au devenit mame înainte de 18 ani

Săcele: Peste 60% dintre femeile din cel mare mare cartier de romi din ţară au devenit mame înainte de 18 ani

Datele culese în teren de autorităţile din Săcele au fost mult diferite faţă de statisticile întocmite cu ocazia Recensământului din 2011 care arătau că în acest cartier trăiesc peste 7.000 de persoane. Potrivit primarului Virgil Popa, după efectuarea acestui studiu, cartierul are o populaţie de 5.975 de persoane, din care 52,4% sunt bărbaţi. În ceea ce priveşte etnia, majoritatea localnicilor, 77,8%, s-au declarat români, doar 5,7% romi, 15,6% ţigani şi un procent de 0,9% s-au declarat maghiari.

Potrivit studiului, mai bine de jumătate din populaţia cartierului, 52,2%, este minoră cu vârsta între 0 şi 17 ani, astfel că media de vârsta a cartierului este de doar 22 de ani. În schimb, doar o mică parte din populaţie are peste 60 de ani, 4,5%.

„În conformitate cu datele recensământului, 63,4% din naşteri au avut loc până la împlinirea vârstei de 18 ani, de aici rezultă practic şi media de vârstă de numai 22 de ani din acest cartier”, a explicat Virgil Popa, corespondentului Mediafax.

În cartier sunt peste 2.500 de minori, iar cei mai mulţi şi-au întemeiat o familie: 30,8% sunt căsătoriţi şi un procent tot de 30,8% din populaţie trăieşte în concubinaj.

În ceea ce priveşte veniturile, ţinând cont de vârsta tânără a acestei comunităţi, numai 17,3% au declarat că au un salariu lunar constant, iar aproximativ 45% nu au dat niciun răspuns în ceea ce priveşte venitul. Totuşi, după cum a susţinut primarul, în ultimii ani, numărul de beneficiari de ajutor social din acest cartier a scăzut de la peste 1.000 la puţin peste 200.

Primăria vrea să acceseze 7 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru acest cartier, Gârcini, motiv pentru care a realizat acest studiu.

„Acum, că avem aceste date, conturăm strategia de dezvoltare şi dorim să o predăm până la finele lunii noiembrie şi sperăm că vom accesa acea sumă importană pentru comunitate, de 7 milioane de euro, care are două componente importante, de infrastructură şi educaţională. 70% din sumă vrem să o direcţionăm spre infrastructură, începând de la alimentarea cu energie electrică, la reţele de apă şi canalizare, iluminat public, dar şi o baie comunală, fără să jignim pe nimeni. Este un proiect care i-ar ajuta foarte mult. Vrem să facem şi un dispensar, dar şi o şcoală nouă, dar banii europeni nu ne vor ajunge, deoarece în conformitate cu studiul de fezabilitate costul e de 4 milioane de euro, astfel că îl vom depune pe PNDL 2”, a subliniat primarul Virgil Popa.

Potrivit acestuia, până la jumătatea lui 2018 autorităţile vor primi un răspuns cu privire la strategia depusă şi fondurile europene ce vor fi alocate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici