Săftoiu: Legea Educaţiei nu poate fi votată doar pentru că un deget din prima bancă ne arată sus/jos

Deputatul PNL Adriana Sfătoiu a declarat, marţi, la dezbaterea generală a Legii Educaţiei, că aceasta nu stă "într-un singur deget" care arată cum să fie votate articolele, precizând că nu-şi doreşte ca îmbunătăţirile să fie schimonosite în noua grabă a votării, sub influenţa presiunii de partid.

26 afișări
Imaginea articolului Săftoiu: Legea Educaţiei nu poate fi votată doar pentru că un deget din prima bancă ne arată sus/jos

Săftoiu: Legea Educaţiei nu poate fi votată doar pentru că un deget din prima bancă ne arată sus/jos (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Aş vrea să vă spun că Legea Educaţiei nu stă într-un deget şi nu poate fi votată doar pentru că un deget din prima bancă ne va arăta "sus"-"jos". E o lege care cere mult mai multă cumpătare şi responsabilitate din partea tuturor, nu e o lege care să fie redusă la vanităţile unui partid sau ale unui om. Ar fi alarmant ca Legea care a plecat de la Comisie, în mod ruşinos, cu două alineate contradictorii, vă recomand să citiţi articolul 36 (referitor la predarea unor materii în limba minorităţilor - n.r.), să nu-şi găsească rezolvarea cel puţin onorabilă pentru identitatea statului", a spus Adriana Săftoiu.

Deputatul PNL a menţionat că cel mai grav lucru care se poate întâmpla este că "acele îmbunătăţiri, acceptate şi de banca ministerială, dar mai ales cele neacceptate, să suporte schimonosiri făcute în această nouă grabă a votării a legii sub influenţa din nou a presiunii de partid".

Ea şi-a exprimat speranţa ca "nu cumva din greşeala degetului care ridică «sus»-«jos» să fie exclusă din lege prevederea potrivit căreia învăţământul e definit ca prioritate".

"Mie legea Educaţiei îmi sugerează un gen de rochie care pe alocuri poate fi aspectuoasă, numai că ea e croită pe măsura 36 şi probabil că trebuie să o poarte o doamnă care poartă 44. Aici stă cea mai mare problemă a acestei legi. În ce măsură ea poate fi implementată în teritoriu?", a spus Săftoiu, criticând mutarea clasei a IX-a la gimnaziu pentru reducerea abandonului şcolar şi menţionând că, în opinia sa, "prea multă şcoală nu strică", iar "demonizarea profesorului a mers prea departe".

Deputatul PNL a făcut referire la modul cum s-au desfăşurat discuţiile în Comisie, precizând că în prima săptămână a existat "un ton uşor iraţional", deoarece fiecare a venit "setat" de acasă, adică de partid, cei de la putere trebuia să voteze mai grabnic, iar pe de altă parte cei din opoziţie trebuiau să facă opoziţie şi să nu le scape nici greşeala nici eroarea materială din textul legii.

"Pe parcurs însă, cu cât am înaintat în text, am început să discutăm renunţând destul de des şi întotdeauna mult mai eficient la ochelarii de catâri politici şi să conteze mai degrabă forţa argumentului decât argumentul forţei, adică maşina de vot. Am putut înainta în dezbatere doar când decizia de partid a interferat mai puţin cu argumentele, cu punctele de vedere şi experienţa celor care formează Comisia pentru învăţământ, mulţi dintre aceştia fiind cadre didactice la bază, astfel încât amendamentele au căpătat un contur mai bun. Alte amendamente cer însă aici o serioasă chibzuire", a adăugat deputatul PNL.

Deputatul liberal a mai spus că de multe ori a avut senzaţia că legea Funeriu este făcută "să-l sancţioneze pe profesor, să-l facă minoritar în propria şcoală, controlat şi extrem de dependent de autoritatea locală".

Pe de altă parte, Săftoiu a subliniat că prezenţa liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader, la lucrările Comisiei, părea "un fel de prsiune pe colegii de la PDL".

"Dincolo de disciplina de partid şi de lucrurile care rămân sub semnul întrebării în această lege, rămâne ca noi aici să decidem dacă religia este materie obligatorie în şcoală, să decidem două articole care se bat cap în cap în ceea ce priveşte predarea Istoriei românilor şi Geografiei României, să vedem dacă suntem de acord ca mutăm clasa a IX-a la gimnaziu, dacă formula propusă de titulaizare e cea pe care o acceptăm cu toţii. Nu-mi rămâne decât să cred că la final vom fi extrem de lucizi şi, repet, acolo unde decizia de partid merită să fie impusă sunt totuşi lucuri care ţin de conştiinţa noastră", a apreciat Adriana Săftoiu.

Ea a ţinut să remarce faptul că în sala plenului nu sunt prezenţi prea mulţi deputaţi la dezbaterea noii Legi a Educaţiei, menţionând că speră că există cvorumul de şedinţă măcar pentru dezbatere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici