Salariile din învăţământ, cu 50% mai mari

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, Ordonanţa 15/2008 cu amendamentele PSD privind creşterea cu 50% a salariilor personalului din învăţământ.

1033 afișări
Imaginea articolului Salariile din învăţământ, cu 50% mai mari

Salariile din învăţământ, cu 50% mai mari

Deputaţii şi-au exprimat votul nominal, la propunerea viceliderului grupului PSD Anghel Stanciu, care a vrut să evidenţieze cine votează în favoarea sau împotriva creşterii salariilor profesorilor. Un număr de 254 de deputaţi şi-au exprimat votul.

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, prezent în plen, a votat şi el în favoarea creşterii salariilor profesorilor.

Votul s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor sindicatelor din învăţământ, aflaţi în lojile sălii de plen.

Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.

Personalul didactic ar putea primi şapte salarii la pensionare

Tot marţi, deputaţii au decis ca personalul didactic să beneficieze, cu ocazia ieşirii la pensie, de o indemnizaţie egală cu de şapte ori câştigul brut lunar obţinut în ultima lună de activitate didactică.

Indemnizaţia ar urma să fie încasată o singură dată, la momentul pensionării.

Propunerea legislativă de modificare a Statutului personalului didactic, iniţiată de patru parlamentari PRM, a fost adoptată cu 170 voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" şi 47 de abţineri.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, iar Senatul este forul decizional în privinţa acestei propuneri legislative.

Sindicaliştii: Va creşte calitatea actului educaţional

Sindicaliştii din educaţie sunt mulţumiţi de votul în unanimitate al deputaţilor pentru creşterea salariilor cadrelor didactice preuniversitare cu peste 50 la sută şi a profesorilor universitari cu 74 la sută, considerând că astfel va creşte calitatea actului educaţional.

"Toate grupurile parlamentare, în unanimitate, au votat această majorare, care reprezintă o ameliorare substanţială a salariilor cadrelor didactice, ceea ce se va constitui într-o garanţie că învăţământul românesc va intra pe un trend ascendent şi în ceea priveşte calitatea actului educaţional", a declarat, marţi, la finalul votului, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.

Preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, a spus, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, că profesorii din toate unităţile şcolare vor face campanie pozitivă pentru cei 254 de deputaţi care au votat pentru iniţiativa PSD care conduce la creşterea salariilor în învăţământul preuniversitar.

"Ne aşteptam la o astfel de atitudine, însă aveam şi unele temeri faţă de poziţia unora, dar am văzut că, mai presus de interesul de partid, a primat interesul naţional, care va conduce la o creştere a procesului educaţional, pentru că fără investiţie în forţa de muncă nu poţi cere calitate. Votul de azi (marţi - n.r) reprezintă un prim pas, dar nu trebuie să-i uităm pe cei 300.000 de salariaţi, personal nedidactic, care lucrează în învăţământ, iar în perioada imediat următoare trebuie să găsim soluţii şi pentru îmbunătăţirea condiţiei materiale a acestora", a mai spus Nistor.

Preşedintele Federaţiei Alma Mater consideră că prin acest vot în unanimitate parlamentarii "s-au trezit" că au nevoie de dascăli motivaţi pentru a face un act educaţional de calitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici