Salariile din sistemul sanitar | Zeci de manageri de spitale, la discuţii cu premierul. Dăncilă: Vom răspunde cu soluţii corecte/ Negocierile, reluate marţi, de la ora 12.00

Managerii de spitale au ajuns, luni, la sediul Guvernului, ca să discute cu premierul Viorica Dăncilă pe tema salariilor din sistemul sanitar. La intrarea în Palatul Victoria, s-au creat cozi, din cauza filtrului de securitate.

1298 afișări
Imaginea articolului Salariile din sistemul sanitar | Zeci de manageri de spitale, la discuţii cu premierul. Dăncilă: Vom răspunde cu soluţii corecte/ Negocierile, reluate marţi, de la ora 12.00

Salariile din sistemul sanitar | Zeci de manageri de spitale, la discuţii cu premierul Dăncilă. Cozi la intrarea în Palatul Victoria din cauza filtrului de securitate

Dăncilă: Vom răspunde cu soluţii corecte

remierul Viorica Dăncilă, a declarat, luni în timpul întâlnirii cu managerii spitalelor pe tema salarizării din sistemul de sănătate şi a modalităţii de aplicare a sporurilor, că vrea să prezinte cu soluţii concrete şi corecte, care să răspundă situaţiilor pe care aceştia le întâmpină.

”Am vrut să avem această discuţie pentru că domeniul sănătăţii este prioritar pentru mine, ca prim-ministru, pentru Guvernul pe care îl conduc. Din acest motiv, sănătatea, alături de educaţie, a beneficiat de încă o majorare salarială. Vă ascult cu toată deschiderea pentru că vreau să văd direct cu ce probleme vă confruntaţi. Vom analiza tot ceea ce semnalaţi dumneavoastră, astfel încât să venim cu soluţii concrete şi corecte, care să răspundă situaţiilor pe care le întâmpinaţi”, a afirmat prim-ministru Viorica Dăncilă, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului Executivului, managerii care au intervenit în cadrul întâlnirii au apreciat că noua legislaţie privind salarizarea în sănătate a determinat majorări salariale consistente, îndeosebi pentru medici. Însă, au semnalat că sunt şi cazuri punctuale în care veniturile unor angajaţi din sistem, aferente lunii martie 2018 au scăzut în raport cu venitul încasat pentru februarie 2018.

De asemenea, au fost semnalate unele diferenţe în ceea ce priveşte veniturile medicilor, ca urmare a aplicării regulamentului de sporuri, în funcţie de ordonatorul principal de credite de care aparţine spitalul în care lucrează, respectiv Ministerul Sănătăţii, consiliul judeţean sau consiliul local.

Ca urmare a consultărilor cu cei aproximativ 350 de manageri de spitale, premierul Viorica Dăncilă a stabilit formarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Executivului şi manageri ai unor spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, ai consiliilor locale şi judeţene, precum şi ai spitalelor monospecializate. Acest grup de lucru va analiza problemele semnalate de manageri şi va propune soluţii de răspuns.

Discuţiile dintre Guvern şi cadrele medicale, reluate marţi, de la ora 12.00

Discuţiile dintre reprezentanţii Guvernului şi cadrele medicale nemulţumite de regulamentul de sporuri vor fi reluate marţi, de la ora 12.00. Directorul Serviciului de Ambulanţa Galaţi susţine că nu pot creşte alocaţiile bugetare şi trebuie găsite soluţii privind calculul sumelor disponibile. 

"Hotărârea a fost să se facă nişte grupuri de lucru din câte trei reprezentanţi pe fiecare categorie de unităţi sanitare. De mâine, de la ora 12.00, ne întâlnim şi începem această activitate şi o să punem pe hârtie problemele cu care ne confruntăm şi soluţiile pe care le propunem noi ca la nivelul Guvernului să se ia o soluţie. Ce am înţeles este că banii sunt ficşi, nu pot creşte alocaţiile bugetare, ca atare trebuie să găsim soluţii în legătură cu un calcul echitabil al sporurilor între diverse unităţi sanitare şi categorii de personal", a declarat, după întâlnire, Mihai Polinschi, director al Serviciului Ambulanţă Galaţi.

Directorul Spitalului de Oftalmologie din Capitală, Monica Pop, a declarat că, în cadrul negocierilor de la Palatul Victoria între managerii de spitale şi premierul Viorica Dăncilă, s-au discutat situaţiile fiecărui tip de spital, fiind luată măsura creării unui grup de lucru la nivel guvernamental.

"Doamna prim-ministru a propus în mod foarte corect să se facă un grup de lucru de câţiva manageri, pentru că la întâlnire au fost foarte mulţi, cred că erau 600 în sală, poate şi directori medicali sau administrativi, dar erau foarte, foarte mulţi. Poate erau o mie. Premierul a întrebat despre fiecare şi fiecare manager care are probleme s-a ridicat să spună ce probleme are. Asta cu grupul de lucru e un lucru foarte deosebit. Mie mi se pare absolut inadmisibil să aibă sporuri egale medicii din spitale. La spitalul din Făurei sau nu ştiu care, unde doctorul de gardă face exclusiv triaj, dar nu face el intervenţia, nu e normal să aibă acelaşi spor pe care îl are doctorul care lucrează şi care moare lângă bolnav", a declarat Monica Pop, la ieşirea de la Guvern.

Directorul Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti a mai spus că legea salarizării este, în principiu, o lege bună, pentru că a crescut nivelul veniturilor pentru foarte multe categorii de salariaţi din sănătate, fiind prima dată când se întâmplă aşa ceva.

"Doamna Olguţa Vasilescu a spus că cifra nu se poate modifica, dar noi am propus modificare şi am spus în ce sens, nu e normal să fie absolut egale sporuri egale la medici. Pentru că nu fac acelaşi lucru. Ar trebui ca cei care fac triaj în spitale să aibă spor 10 la sută sau 15 la sută şi spor mai mare cei care lucrează într-adevăr sau care salvează vieţi. (...) Doamna Olguţa Vasilescu a spus, dacă îmi aduc aminte bine şi cred că da, că nu impresionează nicio grevă şi că orice grevă ar fi, asta este situaţia. Că a fost o modificare substanţială de salarizare, niciodată nu o să poată fi mulţumită toată lumea", a completat Monica Pop.

La întâlnirea de luni, de la Palatul Victoria, au mai participat ministrul Sănătăţii, Sorin Pintea, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Având în vedere numărul ridicat de manageri de spitale care s-a prezentat, luni, la Guvern, pentru a discuta cu premierul pe tema salariilor, s-au creat cozi la intrarea în Palatul Victoria, fiind necesar ca toţi cei prezenţi să treacă prin filtrul de securitate.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă le-a cerut miniştrilor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor Publice, la începutul şedinţei de guvern de săptămâna trecută să găsească soluţii la problemele din sănătate.

”Vreau să rog pe doamna ministru al Sănătăţii, doamna ministru al Muncii, domnul ministru al Finanţelor Publice să identifice problemele care apar în sistemul de sănătate, să găsim soluţii, iar luni să cheme managerii spitalelor în care avem probleme pentru a avea o discuţie cu dumnealor şi a identifica soluţiile corespunzătoare, astfel încât acest subiect să poată fi închis”, a spus Dăncilă.

Zeci de angajaţi ai Institutului de Pneumofiziologie "Marius Nasta" din Capitală, biologi, asistente, personal administrativ, dar şi medici, au protestat, săptămâna trecută, fiind nemulţumiţi de reducerea sporurilor.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a susţinut, referitor la protestele din ultimele zile, organizate de cadrele medicale, legate de modul în care se acordă sporurile, că nu tot personalul medical trebuie să primească sporuri maxime.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici