Salariu redus cu 10% pentru profesoara care a lovit un copil. Elevii cer concedierea acesteia

Profesoara filmată cu telefonul mobil în timp ce lovea un elev în timpul orei de informatică, la un liceul din oraşul braşovean Victoria, a fost sancţionată cu reducerea a 10% din salariu pe o perioadă de trei luni, însă reprezentanţii elevilor cer desfacerea contractului de muncă al acesteia.

253 afișări
Imaginea articolului Salariu redus cu 10% pentru profesoara care a lovit un copil. Elevii cer concedierea acesteia

Salariu redus cu 10% pentru profesoara care a lovit un copil. Elevii cer concedierea acesteia (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit directorului Liceului "Ion Codru Drăguşanu“ din Victoria, Gabriela Liliana Lepădat, profesoara Mioara Roşca, care a lovit un elev cu o carte, iar apoi cu picioarele, în timpul orei de informatică, după ce a avut o ieşire nervoasă, a fost sancţionată cu reducerea a 10% din salariu pe o perioadă de trei luni şi nu mai are dreptul să predea la clasa respectivă, potrivit unei decizii a comisiei de disciplină a instituţiei de învăţământ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"A fost sancţionată conform statutului personalului didactic şi al Legii Educaţiei cu cea de-a treia sancţiune din cinci, şi anume cu reducerea a 10% din salariu pe o perioadă de trei luni. Şi aceasta cu condiţia de a nu se mai repeta incidentul. De asemenea, doamna profesoară nu va mai preda la clasa respectivă şi i s-a recomandat să facă şi un consult psihologic", a declarat corespondentului MEDIAFAX Gabriela Liliana Lepădat.

Inspectorul şcolar adjunct Victor Vijoli a spus că încă nu a primit decizia comisiei disciplinare, dar rolul Inspectoratului Şcolar Judeţean este acela de a verifica dacă a fost aplicată legea corect, neavând competenţa de a da sancţiuni.

"Nu am văzut încă hârtiile, dar am înţeles că a primit a treia sancţiune. Dacă se va mai repeta acest incident regretabil, se va ajunge la desfacerea contractului de muncă. Eu am discutat şi cu elevul şi cu mama acestuia şi au spus că nu vor să depună plângere. Mama a spus că nu doreşte sancţionarea profesoarei, însă nu s-a pus problema pentru că gestul cadrului didactic a fost incalificabil. Elevul şi-a recunoscut oarecum vina. Incidentul s-a petrecut după ce profesoara l-a dat afară de la oră pe elev, a fost şi provovată de acesta. Era deja pauză“, a spus Vijoli.

În schimb, reprezentanţii elevilor din Braşov cer desfacerea contractului de muncă al profesoarei Mioara Roşca. Astfel, Consiliul Judeţean al Elevilor Braşov, condamnă "comportamentul agresiv şi ilegal" al profesoarei din Liceul Teoretic "Ion Codru Drăguşanu”, din judeţul Braşov, catalogându-l ca "o gravă încălcare a Codului de Etică pentru Învăţământul Preuniversitar şi a Codului Penal".

"Consiliul Judeţean al Elevilor Braşov şi Consiliul Naţional al Elevilor nu pot decât să condamne un astfel de comportament imoral, care stă ca dovadă a situaţiei îngrijorătoare în care multe dintre şcolile din România încă se regăsesc. Astfel, structura atrage atenţia asupra faptului că acţiunile profesoarei reprezintă o încălcare a articolelor 6 şi 7 din Codul de Etică pentru Învăţământul Preuniversitar. De asemenea, agresarea fizică a elevului este ilegală conform articolului 193 din Codul Penal şi aduce cu sine, în urma plângerii prealabile a persoanei vătămate, sancţionarea agresorului cu amendă sau închisoare de până la doi ani. În baza acestor argumente, reprezentanţii elevilor găsesc justificată desfacerea contractului de muncă a unui cadru didactic agresiv, care nu respectă normele etice în cadrul unităţii de învăţământ, şi cer public atât direcţiunii Liceului Teoretic «Ion Codru Drăguşanu», cât şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov să ia toate măsurile necesare în acest sens", se arată în comunicatul elevilor.

De asemenea, preşedintele consiliului Judeţean al Elevilor Braşov, Vlad Ştefan, spune că "un astfel de comportament din partea unui cadru didactic, care ar trebui să fie un etalon în ceea ce priveşte conduita şi moralitatea în societate, denotă o lipsă gravă de profesionalism şi pedagogie”.

Incidentul s-a petrecut în urmă cu o săptămână, la Liceul "Ion Codru Drăguşanu", din Victoria, în timpul orei de informatică, profesoara Mioara Roşca fiind filmată de către elevi cu un telefon mobil în timp ce îl lovea cu o carte peste cap pe unul dintre copii, iar apoi cu picoarele.

Deşi elevul lovit de către profesoara de informatică Mioara Roşca a spus că nu doreşte să facă plângere împotriva acesteia, filmuleţul înregistrat cu telefonul mobil de unul dintre colegii lui a apărut pe internet.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov a declanşat o inspecţie generală la liceul din Victoria, după ce directoarea instituţiei a anunţat inspectoratul cu privire la incident.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici