Săptămâna de lucru de 4 zile câştigă tot mai mult teren. Ţara europeană care vrea să o implementeze

  • Belgia ar putea trece la o săptămână de lucru de patru zile.
  • Guvernul belgian pregăteşte o largă serie reforme pentru piaţa muncii.
3216 afișări
Imaginea articolului Săptămâna de lucru de 4 zile câştigă tot mai mult teren. Ţara europeană care vrea să o implementeze

Săptămâna de lucru de 4 zile câştigă tot mai mult teren. Ţara europeană care vrea să o implementeze

„Criza coronavirus a schimbat radical modul în care lucrăm. Obiectivul este de a oferi unui lucrător mai multă flexibilitate pentru a-şi organiza săptămâna de lucru”, a declarat pentru POLITICO un purtător de cuvânt al ministerului belgian al economiei şi muncii.

O mai mare flexibilitate a programului de lucru ar putea reduce numărul de zile lucrătoare pe săptămână, de la cinci la patru. În propunerea belgiană, numărul de ore de lucru ar rămâne acelaşi. Pentru a beneficia de o zi liberă suplimentară, angajaţii ar trebui să lucreze aproximativ 9,5 ore pe zi, pentru a acoperi norma întreagă care avariază între 38 şi 40 de ore pe săptămână.

Potrivit purtătorului de cuvânt, consensul cu privire la propunere creşte în rândul coaliţiei guvernamentale din Belgia, formată din şapte partide. Odată ce guvernul federal se angajează să implementeze acest lucru, va fi elaborat un concept mai detaliat.

Cadrul pentru săptămâna de lucru de patru zile va fi creat împreună cu reprezentanţi ai industriei şi ai sindicatelor. Dacă există un consens în mediul economic şi politic din Belgia, planul ar putea deveni lege în cel puţin şase luni.

Discuţiile despre reducerea numărului de zile lucrătoare pe săptămână au câştigat un impuls din ce în ce mai mare în ultimii ani. Un studiu pe scară largă desfăşurat între 2015 şi 2019 în Islanda a arătat că productivitatea a rămas aceeaşi, iar lucrătorii au resimţit mai puţin stres şi epuizare. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici