Şaptesprezece persoane, reţinute într-un dosar de fraudă cu medicamante

Şaptesprezece persoane care făceau afaceri cu medicamente pentru cancer şi HIV au fost reţinute, marţi, de procurorii bucureşteni, după 87 de percheziţii efectuate într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, în care prejudiciul a fost estimat la 12 milioane de lei, potrivit PTB.

2687 afișări
Imaginea articolului Şaptesprezece persoane, reţinute într-un dosar de fraudă cu medicamante

Şaptesprezece persoane, reţinute într-un dosar de fraudă cu medicamante (Imagine: Shutterstock)

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în urma acţiunii de marţi, au fost reţinute 17 persoane, dintre care 14 urmează să fie prezentate instanţei Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, respectiv Imran Aziz, Ibrahim Sirin, George Bogdan Teucă, Maura Ţigănuş-Niţă, Gheorghiţa Stoian, Steliana Maria Rujoiu, Gabriel Donceag, Cristian Alexandru Gheorghe, Teodor Şerban Cheleş, Marius Alinel Vlad, Auraş Ilie Ştefan, Constantin Grasu, Ovidiu Răbâncă şi Cristian Dumitru.

Conform procurorilor, în perioada 2012-2014, prin intermediul SC SDS Interpharma SRL, suspecţii ar fi exportat în ţări ale Uniunii Europene medicamente pentru cancer, HIV, boli psihice şi hepatită, în valoare de aproximativ 160 milioane de lei, pe care aceştia le cumpăraseră iniţial de pe piaţa neagră, din spitale, farmacii sau din străinătate, din Turcia sau Ucraina.

"Pentru a asigura trasabilitatea medicamentelor şi pentru a reduce sarcina fiscală aferentă veniturilor, inculpaţii au înregistrat în documentele financiar contabile şi în documentele justificative fiscale operaţiuni nereale de achiziţii de medicamente de pe teritoriul naţional, de la societăţi comerciale afiliate sau fantomă, în acest fel stabilind cu rea-credinţă taxa pe valoare adăugată deductibilă în cuantum de 11.554.242 lei (pentru care a solicitat rambursarea sumei negative) şi sustrăgându-se de la plata impozitului pe profit aferent cheltuielilor nereale în cuantum de 21.102.086 lei", se arată într-un comunicat emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Conform anchetatorilor, prejudiciul produs bugetului de stat a fost estimat la aproximativ 12 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit iar suma totală spălată se ridică la aproximativ 65 milioane de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici