Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula. Peste 30.000 de oameni prezenţi, unii înconjoară în genunchi şi pe coate biserica de lemn - FOTO

Peste 30.000 de pelerini sunt prezenţi, duminică, la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, pentru a se ruga la Icoana Făcătoare de Minuni a Fecioarei Maria şi a participa la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, unii înconjurând în coate şi genunchi bisericuţa de lemn din curtea mănăstirii.

2762 afișări
Imaginea articolului Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula. Peste 30.000 de oameni prezenţi, unii înconjoară în genunchi şi pe coate biserica de lemn - FOTO

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula. Peste 30.000 de oameni prezenţi, unii înconjoară în genunchi şi pe coate biserica de lemn

Pelerinii au început să sosească, duminică, la Mănăstirea Nicula atât din judeţul Cluj, cât şi din judeţele învecinate dar şi din judeţe din Moldova, unii venind pe jos de la peste 150 de km. Credincioşii stau la rând circa două ore pentru a se închina şi ruga Icoanei Făcătoare de Minuni a Fecioarei Maria, iar unii înconjoară în coate şi genunchi bisericuţa de lemn situată în curtea mănăstirii.

La Nicula a ajuns, duminică, şi mitropolitul Clujului, IPS Andrei, care a condus o procesiune la care au luat parte sute de credincioşi, aceştia plecând pe jos din municipiului Gherla în jurul orei 16.

În cursul serii de duminică, de la ora 18, va fi oficiată la Mănăstirea Nicula, slujba de Vecernie după care, la ora 21, Icoana Făcătoare de Minuni a Fecioarei Maria va fi scoasă din biserică şi va avea loc înconjurul lăcaşului de cult, în jurul orei 2.

Luni dimineaţa, slujba de Liturghia care va avea loc în ziua sărbătorii Adormirea Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula, va fi oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei, care îi va avea alături pe PS Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal, şi pe PS Ignatie Mureşeanul, arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei.

Călugării mănăstirii vor pregăti, luni, pentru credincioşi peste 20.000 de sarmale şi zeci de mii de felii de cozonac.

Peste 200 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au fost mobilizaţi pentru asigurarea măsurilor de ordine publică la Mănăstirea Nicula, iar în curtea mănăstirii a fost amenajat de către ISU Cluj un Punct Medical Avansat (cort de prim – ajutor) deservit de 16 pompieri, medici, paramedici-pompieri şi paramedici voluntari. De asemenea, două ambulanţe SMURD (terapie intensivă mobilă şi prim-ajutor) şi o autospecială de stingere a incendiilor vor asigura intervenţia la nevoie.

Icoana Maicii Domnului de la Nicula fost pictată în anul 1681 de către preotul ortodox Luca, din comuna Iclod, judeţul Cluj, la cererea şi pe cheltuiala nobilului român Ioan Cupşa din Nicula, care a donat-o, ulteror, bisericii din sat. Icoana a fost pictată pe lemn de tei şi are lungime de 86 de cm, o lăţime de 65 de cm, grosimea scândurii fiind de 2 cm.

Primele atestări ale minunilor săvârşite de icoana Fecioarei Maria datează din februarie 1699, când icoana a început să lăcrimeze timp de trei săptămâni. De-a lungul timpului, reprezentanţii Mănăstirii Nicula au
consemnate cazuri de persoane care sufereau de diverse boli şi care s-au vindecat după ce s-au rugat şi au atins icoana.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici