Sărbătoarea Sf. Parascheva. Atracţia credincioşilor la pelerinaj: lumânări cu senzor de mişcare şi batiste cu chipul sfintei

Brăţări multicolore, sticluţe cu mir, batiste brodate cu chipul Sfintei Parascheva şi icoane pe care credincioşii plătesc sute de lei se găsesc la doar câţiva metri de racla cu moaştele Sfintei Parascheva, la Iaşi. Şi mai bine se vând, însă, lumânările electrice cu senzor de mişcare.

794 afișări
Imaginea articolului Sărbătoarea Sf. Parascheva. Atracţia credincioşilor la pelerinaj: lumânări cu senzor de mişcare şi batiste cu chipul sfintei

Atracţia pelerinilor: Batiste cu chipul Sf. Parascheva, fiole cu mir şi lumânări cu senzor de mişcare

La ieşirea din curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi sunt zeci de corturi cu suveniruri. Fiecare vânzător a primit aprobarea Mitropoliei pentru a putea face comerţ în apropierea raclei, iar cei mai mulţi sunt de la mănăstiri din ţară.

Pe lângă stand-urile unde se vând haine bisericeşti şi icoane cu Sfânta Parascheva şi Sfânta Mironosiţă Tecla, sunt şi corturi în care pelerinii găsesc sticluţe de mir sau pernuţe pe care fiecare le trece pe la racla cu moaşte. Nu costă mult: două bucăţi la un leu.

„Sunt din veşmânt sfinţit, cu tămâie înăuntru. E prima dată când le aducem”, a explicat vânzătorul, un călugăr.

Pentru cei care au nevoie de o binecuvântare a casei există şi punguţe special gândite: Sporul Casei - 10 lei, săculeţi de material umplute cu lavandă, mir şi tămâie. La acelaşi stand găsim şi fiole de mir, la 2 lei bucata.

Cutiile cu sticluţe cu mir sunt nelipsite de pe masa vânzătorilor, iar preţurile pot ajunge şi la 10 lei, în funcţie de cantitate.

De mare trecere printre pelerini se bucură suporturile de pahare imprimate cu chipul Sfintei Paraschiva sau lumânările electrice cu senzori de mişcare.

„Sunt pe baterii şi au senzor de mişcare, bateriile ţin cam 10 zile”, a explicat cel care le-a adus la vânzare. Pot fi cumpărate în două culori: alb sau roşu şi costă 20 de lei.

Preţurile de la icoane variază în funcţie de mărime şi material. O icoană lucrată în lemn şi argint costă şi 150 de lei, iar una din lemn, cu plastic şi imitaţie de catifea ajunge la 80 sau chiar 100 de lei.

Sfânta Liturghie dedicată Sfintei Parascheva a început sâmbătă dimineaţă la ora 9.

De marţi, de când au fost scoase raclele cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfintei Tecla, peste 130.000 de credincioşi au trecut pe la baldachin pentru rugăciune.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici