Şase agenţi de frontieră de la vămile Naidăş şi Oraviţa, ridicaţi de DIICOT

Mai multe descinderi şi percheziţii ale DIICOT şi DCCO Timiş au loc, joi dimineaţă, la locuinţele unor vameşi şi poliţişti de frontieră de la vămile Naidăş şi Oraviţa, precum şi la casele unor persoane suspectate de contrabandă cu ţigări, şase poliţişti de frontieră fiind duşi la audieri.

201 afișări
Imaginea articolului Şase agenţi de frontieră de la vămile Naidăş şi Oraviţa, ridicaţi de DIICOT

Percheziţii la locuinţele unor vameşi şi poliţişti de frontieră de la vămile Naidăş şi Oraviţa (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Potrivit anchetatorilor, patru dintre poliţiştii de frontieră ridicaţi de procurorii DIICOT au ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, unde vor fi audiaţi, urmând ca şi ceilalţi doi poliţişti ridicaţi să fie duşi la Reşiţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, alte trei persoane suspectate că ar fi implicate în această reţea de contrabandă cu ţigări au fost ridicate şi urmează să ajungă la Parchet pentru audieri.

La ora transmiterii acestei ştiri, procurorii percheziţionează casa unei a patra persoane suspectate de contrabandă cu ţigări.

Şeful DIICOT Timişoara, Mircea Andreş, a declarat, că şase agenţi de frontieră au fost ridicaţi în baza unor mandate de aducere, fiind suspectaţi că sunt implicaţi în traficul de ţigări printr-o reţea care a fost destructurată în decembrie 2010 în Caraş - Severin.

"Aceste descinderi sunt urmarea unor cercetări într-un dosar de contrabandă de ţigări în care o reţea de traficanţi de ţigări a fost destructurată în decembrie 201â0, atunci fiind arestate mai multe opersoane din Oraviţa. În urma declaraţiilor persoanelor reţinute atunci am înţeles că sunt implicaţi în această reţea şi agenţi de frontieră responsabili de Zona Verde a graniţei între România şi Serbia. Am constatat că ţigările erau aduse şi prin Zona Verde cu căruţe şi tractoare, nu neapărat prin punctele vamale. Persoanele ridicate azi (joi - n.r.) vor fi audiate la Cetrul DIICOT de la Reşiţa umând să vedem dacă va fi propusă arestarea acestora la Tribunalul Caraş Severin unde s-a judecat şi prima parte a dosarului şi de a cărui competenţă sunt aceşti agenţi de frontieră", a declarat Andreş.


Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie fac cercetări cu privire la implicarea unor vameşi şi poliţişti de frontieră în fapte de corupţie, iar de la începutul lunii februarie au fost arestaţi 59 de angajaţi ai PTF Siret (Suceava) şi alte 90 de persoane sunt încarcerate în cadrul anchetei privind punctele Naidăş (Caraş-Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş). Ultima acţiune a avut loc la Vama Albiţa, în acest caz fiind cercetate 53 de persoane.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la vămile Moraviţa şi Foeni din cadrul IJPF Timiş, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră împreună cu lucrători vamali au acţionat în vederea strângerii de sume de bani sub formă de mită, în schimbul nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise de persoane care traficau ţigări sau alcool provenite din Serbia, la trecerea frontierei de stat a României.

De asemenea, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Naidăş, vameşi şi poliţişti de frontieră, precum şi alte persoane implicate în traficul cu ţigări, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, au acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi pentru a obţine importante beneficii financiare şi materiale.

Concret, lucrătorii de poliţie şi vameşii care şi-au desfăşurat activitatea la PTF Naidăş au primit de la persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări, cu titlu de mită, în mod curent, diferite sume de bani şi alte foloase (în general, produse alimentare şi ţigări) pentru a facilita introducerea în România a unor cantităţi de ţigări netimbrate, provenite din Serbia. Traficanţii de ţigări achitau aproximativ 50 de euro pentru un bax, respectiv cinci lei sau un euro pentru fiecare cartuş de ţigări, astfel că, în unele situaţii, se încasau sume cuprinse între 2.000 şi 2.700 de euro pe o tură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici