Satu Mare: Peste 30 de persoane au fost evacuate în urma inundaţiilor

Peste 30 de persoane din comuna Micula, judeţul Satu Mare, au fost evacuate, duminică dimineaţă, după ce pârâul care trece prin zonă a ieşit din matcă şi a inundat mai multe gospodării.

52 afișări
Imaginea articolului Satu Mare: Peste 30 de persoane au fost evacuate în urma inundaţiilor

Satu Mare: Peste 30 de persoane au fost evacuate în urma inundaţiilor (Imagine: Cristiana Sabau/Arhiva Mediafax Foto)

Echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Someş" al judeţului Satu Mare şi de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi au intervenit pentru a evacua persoanele care locuiau în cele zece locuinţe inundate de pârâul Eger-Piscaros care s-a umflat în urma topirii zăpezii, dar şi a ploilor din ultimele zile.

Potrivit primarului comunei Micula, Istvan Dobos, persoanele evacuate au fost cazate la rude şi în sala de sport din comună.

"Au fost inundate zece locuinţe, în zona Gării. Un număr de 33 de persoane din care 20 de adulţi şi 13 copii au fost cazaţi la rude sau în sala de sport. Acolo sunt cinci persoane, trei adulţi şi doi copii, cărora le-am asigurat paturi, saltele, apă şi alimente. La celelalte persoane, 28, le-am asigurat alimente chiar dacă le-am cazat la rude. S-a lucrat la evacuarea a patru cai, cinci porci şi un viţel. Ne-au ajutat pompierii, jandarmii, localnicii, dar şi reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai Prefecturii, care au venit pe teren. Două motopompe de la Secţia de Pompieri Carei au fost aduse la noi pentru a scoate apa. Am avut mereu probleme în zona respectivă. Inundaţiile s-au produs din cauza apelor interne. Avem aici pârâul Eger-Piscaros care s-a umflat şi apa a intrat în case", a spus primarul.

Acesta a precizat că soluţia pentru rezolvarea definitivă a problemei ar fi construirea unor case sociale pe un alt teren, într-o zonă care nu este inundabilă.

Ploile din ultimele trei zile au provocat probleme şi în oraşul Ardud, în comuna Lazuri, unde apa a intrat în gospodăriile oamenilor, pompierii intervenind cu motopompe pentru a scoate apa din locuinţe.

Totodată, sute de hectare de terenuri din judeţul Satu Mare au fost inundate.

Potrivit directorului Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) Satu Mare, Pop Zoltan, în ultimele trei zile, cele 22 de pompe din judeţul Satu Mare au lucrat fără întrerupere, la capacitate maximă pentru a asigura scurgerea apelor provenite din ploi şi din topirea zăpezii.

"În prezent, avem peste 500-600 de hectare de terenuri agricole şi păşuni inundate. Pentru a preveni şi alte inundaţii, am asigurat scurgerea apei în polderul de la Ghilvaci. Când se va umple şi acesta, nu ştiu unde vom mai pompa apa. Doar în luna decembrie, pentru pomparea apelor în sistemul de canale din judeţ am consumat curent electric în valoare de 470.000 de lei", a declarat directorul Pop Zoltan.

Acesta a adăugat că inundaţiile tot mai frecvente au loc din cauza colmatării canalelor de scurgere şi colectare, în lungime totală de 5.500 de kilometri, care n-au mai fost curăţate de 25 de ani. Doar pentru lucrările minimale în vederea evitării inundaţiilor în perioadele ploioase ar fi nevoie de nouă milioane lei, în condiţiile în care bugetul ANIF Satu Mare pe întregul an 2010, alocat pentru întreţinerea canalelor, a fost de 390.000 de lei.

Potrivit datelor oferite duminică de dispecerul de serviciu din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare, râul Crasna se află în cota de pericol la Domăneşti, unde are un nivel de 550 de centimetri, iar la Craidorolţ măsurătorile au indicat un nivel de 510 centimetri, cu 60 de centimetri peste cota de inundaţii. De asemenea, râul Tur se află la Turulung cu 32 de centimetri peste cota de inundaţii, atingând un nivel de 452 de centimetri, iar Valea Măria, afluent al râului Crasna, are un nivel de 316 centimetri, cu 16 centimetri peste cota de inundaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici