Satul din Gorj în care 80% dintre locuitori muncesc în străinătate - FOTO

În Ruget, un sat din comuna gorjeană Roşia de Amaradia, lipsa locurilor de muncă după închiderea carierei de cărbune i-a determinat pe oameni să plece la muncă în străinătate. Iernile, oamenii se întorc în ţară cu bani suficienţi să îşi plătească facturile şi să-şi modernizeze casele.

1718 afișări
Imaginea articolului Satul din Gorj în care 80% dintre locuitori muncesc în străinătate - FOTO

Ruget, satul din Gorj în care 80% dintre locuitori muncesc în străinătate - FOTO

Potrivit primarului comunei Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, anul trecut, 1.000 din cei aproximativ 3.000 de locuitori ai localităţii au fost la muncă în străinătate. Cei mai mulţi dintre ei au fost în Danemarca, la cules de fructe şi legume.

Se întorc în ţară iarna, cu bani suficienţi să îşi plătească facturile şi să-şi modernizeze casele.

Edilul recunoaşte că imaginea comunei s-a schimbat complet, de când banii câştigaţi în ţări străine sunt aduşi în localitate.

Un record a fost atins în satul Ruget, unde în fiecare gospodărie există cel puţin o persoană plecată în străinătate. „E o situaţie îngrijorătoare, atât pentru noi, cât şi pentru ţară. Cred că nu numai la noi se întâmplă lucrul acesta, în toată România, acolo unde a dispărut activitatea industrială şi dau exemplul de la Roşia de Amaradia, unde a fost carieră şi s-a închis”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia.

Potrivit acestuia, 450 de locuitori au lucrat în domeniul minier până la închiderea carierei. Din aceştia, 100 au ieşit între timp la pensie, dar primarul spune că şi pensionarii merg să lucreze, câte o lună pe an, în alte ţări ca să îşi rotunjească veniturile.

„Am o evidenţă la primărie, pentru că ei când pleacă în străinătate trebuie să semneze un contract să facă dovada unde locuiesc. Anul trecut am avut 1.007 persoane care au părăsit în timpul anului localitatea, dintr-un total de 3.165, în condiţiile în care sunt şi copii. Cei mai mulţi sunt din satul Ruget, unde în jur de 80% părăsesc în fiecare an zona, care este foarte aproape de exploatarea minieră închisă. Au fost nevoiţi să găsească o modalitate de a-şi asigura existenţa de zi cu zi şi, printr-un culoar favorabil lor, având în vedere că cineva din sat a reuşit să facă o relaţie pe acolo, în străinătate, la anumiţi patroni, sunt planificaţi şi an de an, poate şi de trei ori pe an, merg în străinătate, mai ales în Danemarca, la cules de mazăre”, mai spune Liviu Cotojman.

În afara sezonului de cules, oamenii îşi găsesc şi alte locuri de muncă: montează şi demontează solarii sau cultivă căpşuni.

Printre cei plecaţi în străinătate se află şi soţia şi fiica viceprimarului localităţii, Constantin Vătrai.

Femeia, în vârstă de 40 de ani, lucrează de opt ani peste hotare. „Fiica mea cea mare e plecată de doi ani, soţia a plecat în iunie, a venit în septembrie, acum a plecat iar, vin în decembrie. E foarte greu şi acolo. Soţia mea se duce în Danemarca de opt ani, sezonul de primăvară, acum la fel, din lipsa banilor, a problemelor, fata cea mică este la şcoală, avem şi noi rate, acum a plecat de vreo trei săptămâni în Belgia”, spune viceprimarul.

Conform acestuia, este greu şi pentru cei care rămân acasă, dar mai ales pentru copii: „Când a plecat soţia mea prima dată, avea fata cea mică 10 ani. Ţinea în ea, nu spunea şi când răbufnea în plâns, ca să nu se facă de râs că îi e dor de mama ei, îmi spunea că o enervează pixul, găsea un motiv să se descarce. Este greu şi sunt copii".

Fiica cea mare a edilului, Mădălina, lucrează în Germania, de doi ani, împreună cu soţul ei. „Fiica mea ia aproape 2.000 de euro pe lună acolo, mai vine pe 1.500 de lei cât se ia aici?", a mai declarat Vătrai.

Deşi este îngrijorat de numărul mare de locuitori care pleacă în străinătate, primarul comunei este bucuros că gospodăriile oamenilor arată din ce în ce mai bine.

„Au zugrăvit, au schimbat ţigla, învelitoarea, erau construcţii degradate din cauza vechimii. Sunt mulţumit din punctul acesta de vedere că localitatea arată bine, faţă de acum câţiva ani. Ei cheltuiesc banii acasă. Ştiu cazuri în care au şi bani depozitaţi şi e foarte bine. Sunt banii lor, munciţi de ei. Nu înseamnă că pleacă defintiv din localitate", a adăugat primarul Liviu Cotojman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici