SCANDAL în plenul CSM | Judecătorii CSM acuză procurorii de încălcarea independenţei. Tudorel Toader: Este inadmisibil/ Procurorul Codruţ Olaru: Nu suntem la ora de dirigenţie

Gabriela Baltag, membru CSM, acuză procurorii de încălcarea independenţei judecătorilor în notele interne din cadrul DNA, unde fac referiri la soluţiile de achitări definitive, pe care le consideră netemeinice. Discuţia a avut loc la plenul CSM de miercuri şi a stârnit numeroase contradicţii.

5494 afișări
Imaginea articolului SCANDAL în plenul CSM | Judecătorii CSM acuză procurorii de încălcarea independenţei. Tudorel Toader: Este inadmisibil/ Procurorul Codruţ Olaru: Nu suntem la ora de dirigenţie

SCANDAL în plenul CSM | Judecătorii CSM acuză procurorii de încălcarea independenţei. Tudorel Toader: E inadmisibil

„E vorba de aprecierile înscrise în notele de informare întocmite în baza Ordinului 213/2014, al procurorului general, în situaţia în care se pronunţă soluţii de achitare Acest raport întocmit de Inspecţia Judiciară... Ştiu că raportul a fost înaintat Secţiei pentru procurori şi că încă nu a fost pus în discuţie. (...) Din nefericire, în raportul IJ, fără să dau nume de judecători, deşi nu numai judecătorii sunt amintiţi, ci şi instanţele: curţi de apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a spus judecătorul Gabriela Baltag, la plenul CSM de miercuri.

Este vorba despre notele procurorilor incluse în raportul Inspecţiei Judiciare întocmit în urma controlului la DNA privind achitările. Gabriela Baltag a pus în discuţie o posibilă încălcare a independenţei judecătorilor rezultate din faptul că, unii procurori DNA au atacat dur, în rapoartele interne, judecătorii după pronuntarea unor solutii de achitare in dosare.

Membrul CSM a dat şi exemple prin care, spune ea, este afectată independenţa judecătorilor.

„Regăsim frecvent în multe file menţiuni din notele prin care procurorii de şedinţă vorbesc de faptul că, şi dau un exemplu: nici instanţa de fond, nici de control judiciar nu au ţinut seama de probe. (...) Soluţia definitivă este în opinia mea, discutabilă. (...) În mod greşit s-a dispus achitarea inculpatului, soluţiile de achitare dispuse de fond şi confirmată de instanţa de apel sunt netemeinice!. Cam în această modalitate sunt toate trimiterile: soluţii de achitare nelegale, netemeinice, deşi procurorul spune că hotărârea încă nu e motivată. M-am gândit cum a putut să cunoască faptul că e greşită, dacă nu se ştiu considerentele avute în vedere de instanţă? Nu avem cum să trecem cu vederea. Aş vrea să reflectaţi să găsim o soluţie pentru a nu exista o situaţie identică. (...) Ştiu că vor exista poziţii din partea unora că cererea e devreme, nimic nu e devreme când e vorba de independenţa judecătorilor”, a mai spus Baltag.

În replică, vicepreşedintele CSM, procurorul Codruţ Olaru a cerut amânarea acestei discuţii, astfel încât raportul Inspecţiei Judiciare privind achitările să fie dezbătute mai întâi în Secţia pentru procurori.

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici