Scandal la Academia de Poliţie din cauza unui barem greşit la admitere. Reacţia lui Marian Godină

Baremul de corectare a două cerinţe, care apăreau în grile diferite, dar subiectul era identic, de la examenul de admitere la Academia de Poliţie, la materia Istorie, a fost greşit. Reprezentanţii instituţiei precizează că se va lua în calcul răspunsul corect.

11683 afișări
Imaginea articolului Scandal la Academia de Poliţie din cauza unui barem greşit la admitere. Reacţia lui Marian Godină

Scandal la Academia de Poliţie din cauza unui barem greşit la admitere. Reacţia lui Marian Godină

La proba la Istorie, din cadrul examenul de admitere la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, întrebarea 28 de la Grila A3 şi întrebarea 22 de la Grila B3, în baremul de corectare, aveau răspunsul greşit, fiind vorba de aceeaşi cerinţă pentru ambele variante de grilă.

Candidaţii au avut de pus în ordine cronologică trei evenimente istorice: A. Mihail Gorbaciov devine secretar general al P.C. al U.R.S.S.; B. Nicolae Ceauşescu renunţă la clauza naţiunii celei mai favorizate; C. Scrisoarea celor 6, având patru variante de răspuns: a) ABC; b) BAC; c) BCA; d) CAB. Răspunsul corect al cerinţei era a), dar în baremul de corectare, apărea b) ca fiind răspunsul valabil.

După ce mai mulţi candidaţi care au susţinut proba de admitere au atras atenţia asupra greşelii, pe site-urile de socializare, Academia de Poliţie s-a autosesizat şi a cerut explicaţii comisiei care a întocmit baremul de corectare.

„Academia de Poliţie a luat în atenţie cele sesizate şi s-a adresat Comisiei Centrale de Admitere. Comisia Gentrală a solicitat un punct de vedere Comisiei de Specialitate, cea care a întocmit rezultatele la istorie. Comisia de Specialitate are datoria să remedieze de îndată orice situaţie semnalată, astfel încât să nu fie afectată desfăşurarea examenului de admitere. Comisia respectivă nu a făcut decât să confirme că există o erore în întocmirea grilei la Istorie. Academia nu are responsabilităţi în zona de întocmire a subiectelor sau a grilei. Comisia de specialitate, formată din aceşti profesori aleşi la nivel naţional, este direct răspunzătoare”, a declarat, pentru Mediafax, purtătotul de cuvânt al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Radu Nicolae.

Potrivit metodologiei de examen a Academiaie de Poliţie, această comisie de elaborare a subiectelor este formată din profesori de specialitate din reţeaua naţională a instituţiilor de învăţământ superior, adică sunt selectaţi de Ministerul Educaţiei. Fiecare profesor din comisia de specialitate are un contract încheiat cu Academia de Poliţie prin care îşi asumă orice eroare.

Joi se vor afişa rezultatele provizorii ale examenului de admitere, care vor conţine răspunsul corect, nu cel care apărea în baremul de corectare. Vineri, candidaţii vor afla rezultatele finale.

„Nu se pune problema ca toţi candidaţii să vină să depună contestaţii. Întâi se va ajunge la situaţia în care lucrările sunt corectate la Istorie, oricum nu s-a afişat încă nimic, mâine (joi- n.red.), în jurul orei 12.00, Comisia Centrală va afişa rezultatele provizorii. Odată afişate, se ţine seama şi de grila corectată. La nivel de Academia, aceste lucruri se fac în mod direct”, a adăugat Radu Nicolae.

Poliţistul Marian Godină, candidat la Academia de Poliţie, a criticat şi el subiectele şi baremul de corectare greşit, cerând demisia rectorului instituţiei de învăţământ.

„Din informaţii precise, mai multe grile de corectare au fost greşite, iar acum se ia în calcul o recorectare a lucrărilor. Eu nu mă voi mulţumi cu asta. Va trebui verificat care dintre cei cu note mari au bifat răspunsurile "corecte", conform grilelor de corectare greşite. Au fost întrebări simple la care ei nu aveau cum să dea răspunsurile greşite, numai în cazul în care deja ştiau că li se vor considera corecte. Şi tare mi-e că ne-am cam luptat cu mori de vânt. Eu promit că voi face tot ce îmi stă în puteri ca cineva să răspundă pentru ce s-a întâmplat azi. Nu mă voi mulţumi cu o recorectare şi cu o notă mai mare. Vor trebui să răspundă, fie pentru prostie ceea ce se va spune, fie pentru ticăloşie, ceea ce se va nega. Domnule rector al Academiei de Poliţie, pentru acest circ ar trebui să vă daţi demisia simultan cu recorectarea. V-aţi bătut joc de emoţiile a mii de tineri şi părinţi care astăzi au plâns”, a scris Marian Godină pe pagina sa de Facebook.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici