SCANDALUL cărnii de cal - Ministerul Agriculturii: Ancheta la cel de-al doilea abator nu este finalizată; nu sunt date suplimentare din Franţa

Ministerul Agriculturii precizează că ancheta la cele două abatoare indicate de serviciile veterinare franceze drept surse ale cărnii de cal este în derulare, una dintre unităţi fiind "aproape exclusă" de sâmbătă în privinţa suspiciunilor, în timp ce la cealaltă se fac în continuare verificări.

439 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL cărnii de cal - Ministerul Agriculturii: Ancheta la cel de-al doilea abator nu este finalizată; nu sunt date suplimentare din Franţa

SCANDALUL cărnii de cal - Ministerul Agriculturii: Ancheta la cel de-al doilea abator nu este finalizată; nu sunt date suplimentare din Franţa (Imagine: Alexandru Solomon / Mediafaxfoto)

Precizarea vine după ce tot Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) informa, sâmbătă, cu referire la originea cărnii de cal ce a declanşat un scandal în Marea Britanie, că serviciile veterinare franceze au confirmat faptul că este vorba despre două abatoare din România.

Ancheta demarată sâmbătă este în continuare în derulare, având în vedere "volumul mare şi complexitatea documentelor referitoare la asigurarea trasabilităţii", potrivit unui comunicat de duminică al ministerului.

"Până în prezent, în urma derulării anchetei, rezultă că una din unităţi este aproape exclusă urmare a faptului că a livrat pe piaţa Uniunii Europene numai carne de cal. Pentru cea de-a doua unitate, în momentul de faţă, se verifică listele de trasabilitate cu locurile de descărcare şi documentele aferente, ancheta nefiind încă finalizată din cauza volumului mare de activitate al acestei unităţi, precum şi din lipsa elementelor de identificare solicitate autorităţilor franceze", se mai arată în comunicatul de duminică al MADR.

Reprezentanţii MADR mai amintesc că "nu este vorba de o alertă europeană ca urmare a unui potenţial pericol cu implicaţii asupra siguranţei alimentare, de natură să pună în pericol sănătatea publică, ci de o notificare privind fraudarea prin substituţie a cărnii de vită cu cea de cal" şi estimează că, în cursul zilei de luni, prin intermediul Comisiei Europene şi al serviciilor veterinare din Franţa, vor fi obţinute informaţii suplimentare de natură să clarifice gradul de implicare al unităţilor româneşti.

Totodată, MADR "condamnă astfel de practici menite să inducă în eroare consumatorul şi se angajează alături de autorităţile din celelalte state ale UE să-i identifice şi să-i pedepseasca, în conformitate cu legea, pe cei care vor fi găsiţi vinovaţi".

Descoperirea cărnii de cal în lasagna marca Findus a provocat un scandal în Marea Britanie. Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus a afirmat, sâmbătă, că intenţionează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal, a relatat AFP.

"Am cumpărat carne de vită de origine europeană şi am revândut-o. Dacă a fost într-adevăr vorba despre cal, atunci ne vom îndrepta spre furnizorul român", a declarat pentru AFP Barthélémy Aguerre, preşedintele companiei Spanghero, cu sediul în Castelnaudary în sud-vestul Franţei, contactat prin telefon după ce descoperirea cărnii de cal în lasagna, în locul cărnii de vită, a bulversat Marea Britanie.

La rândul său, grupul agroalimentar Findus s-a declarat "înşelat" şi a anunţat că va depune plângere luni.

Ulterior, grupul agroalimentar Findus a acuzat furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceză Spanghero, că a livrat carne de cal românească cu menţiunea "vită", potrivit AFP.

"Fiind vorba despre carne, reglementarea care se aplică în Franţa şi în Europa cere ca pe ambalaj să se identifice clar cine a procesat acest produs", a explicat pentru AFP directorul de operaţiuni al filialei franceze a grupului, Christophe Guillon.

Producătorul de lasagna pentru Findus, compania franceză Comigel, care foloseşte aproximativ 20 de ingrediente din care aproximativ 15 la sută carne de vită, a primit "pachete purtând eticheta cu ştampila veterinară franceză şi numele şi înregistrarea Spanghero", a continuat el.

"Ştampila franceză presupune că Spanghero a transformat această carne, altfel nu avea dreptul" de a o marca, explică el. Or, "după cum citim în presă, Spanghero începe să explice că de fapt nu procesează această carne", a adăugat Christophe Guillon. "Există o incoerenţă aici", a mai declarat el.

"Findus pune următoarea întrebare: cum este posibil ca în 2013 un procesator de carne să poate comercializa carne de cal cu ştampila veterinară franceză «carne de vită»?", a declarat la rândul său Matthieu Lambeaux, directorul general al Findus France.

Ministrul britanic al Mediului, Owen Paterson, care se ocupă de probleme alimentare, a avertizat sâmbătă că se aşteaptă şi la "alte veşti proaste" în scandalul cărnii de cal descoperite în preparate care ar fi trebuit să conţină carne de vită, a relatata tot AFP.

Potrivit autorităţilor britanice, ţară în care consumul de carne de cal este un tabu, produsele incriminate nu reprezintă un pericol pentru sănătate.

Agenţia britanică pentru siguranţa alimentară (FSA) a generat însă îngrijorare, cerând Findus să efectueze "teste pentru a identifica eventuala prezenţă în lasagna a fenilbutazonei", un produs folosit pentru tratarea durerii la cai. Animalele tratate cu acest medicament sunt interzise consumului uman, de teama unor "riscuri pentru sănătate", potrivit FSA.

Ministrul delegat francez Benoît Hamon a dezvăluit, sâmbătă, primele rezultate ale anchetei direcţiei de combatere a fraudelor privind introducerea cărnii de cal româneşti în lasagna care ar fi trebuit să conţină vită, dezvăluind un circuit comercial care trece prin Cipru şi Olanda.

"Ancheta desfăşurată de serviciile DGCCRF (Direcţia generală pentru concurenţă, consum şi combaterea fraudelor) a permis stabilirea circuitului comercializării cărnii vizate", potrivit unui comunicat citat de cotidianul Oues-tFrance în ediţia electronică.

"Furnizorul uzinei luxemburgheze (a companiei Comigel, furnizorul Findus - n.r.) este grupul francez Poujol", holding de vârf al companiei Spanghero.

Poujol "a achiziţionat carnea congelată de la un trader cipriot, care a subcontractat comanda unui trader situat în Olanda, acesta din urmă aprovizionându-se de la un atelier din România", precizează ministrul.

Benoît Hamon a denunţat această schemă care "dezvăluie înainte de toate o logică financiară care ar fi adus peste 300.000 de euro". El a cerut DGCCRF să discute cu departamentele corespunzătoare din România şi Olanda "pentru a stabili în ce măsură trebuie imputată frauda sau o eroare de gestiune".

Preşedintele comisiei parlamentare britanice care se ocupă de probleme alimentare a cerut, duminică, un moratoriu privind importurile de

carne provenind din UE, până la clarificarea originii cărnii de cal descoperite în produse care ar fi trebuit să conţină carne de vită, relatează AFP.

Tot duminică, tabloidul britanic The Sun scria că ar fi fost sacrificaţi cai sălbatici supuşi relelor tratamente în România, iar carnea lor ar fi fost transportată către furnizorii supermarketurilor britanice, pentru a fi vândută drept carne de vită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici