Video IMAGINILE ZILEI: Scara care urcă spre Vârful Toaca, din masivul Ceahlău, reconstruită

Scara care urcă spre Vârful Toaca, din masivul Ceahlău, a fost reconstruită după o investiţie de peste 500.000 de lei a Consiliului Judeţean Neamţ. Peste cinci sute de trepte şi 60 de tronsoane a câte trei metri lungime înlesnesc accesul turiştilor pe unul dintre cele mai frumoase trasee montane.

25932 afișări

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ au declarat, vineri, că a fost necesară înlocuirea scării, din cauza uzurii şi a riscului producerii de accidente.

„ Scările vechi nu mai erau practicabile. Exista un risc evident de producere a unor accidente. Licitaţia pentru instalarea unei scări noi pe Vârful Toaca (…) a fost adjudecată pe baza criteriului cel mai scăzut preţ, iar durata de executare a fost de 12 luni”, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, Nicoleta Husaru, consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Ionel Arsene.

Potrivit CJ Neamţ, peste 500 de trepte şi 60 de tronsoane a câte trei metri îi vor duce pe turişti spre unul dintre cele mai frumoase zone din Ceahlău.

„Pentru a uşura drumul spre unul dintre cele mai frumoase piscuri ale sale, CJ Neamţ a reconstruit scara spre Vârful Toaca, cea veche fiind distrusă de timp. De asemenea, riscul producerii de accidente era foarte mare din cauza pietrişului pe care se alunecă uşor. Peste cinci sute de trepte, 60 de tronsoane a câte trei metri lungime, de la altitudinea de 1771, la cea de 1893 de metri - o lucrare menită a vă înlesni accesul către acest loc magic”, au scris reprezentanţii CJ Neamţ pe pagina de facebook a instituţiei.

Unul dintre cele mai frumoase trasee montane din masivul Ceahlău este cel care urcă de la Cabana Fântânele spre Vârful Toaca. Scara de lemn, construită pe cel mai înalt punct din Ceahlău, în anii ’70, pentru a proteja solul, a fost impracticabilă mult timp. Câţiva ani, turiştii au urcat pe Toaca numai pe o cărare neamenajată ce asigura legătura între platoul superior al muntelui şi vârf.

Potrivit autorităţilor locale, pe Vârful Toaca urcă anual, în medie, peste 1.000 de turişti.

Vârful Toaca, situat la o altitudine 1904 metri, este al doilea ca mărime din masivul Ceahlău, după Vârful Ocolaşul Mare. Deşi nu este punctul cel mai înalt din Munţii Ceahlău, acest vârf reprezintă principala atracţie din masiv datorită formei sale piramidale.

Pe Vârful Toaca se află staţia meteorologică cu acelaşi nume.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici