Schimbare majoră pentru Valea Jiului. Se renunţă la cărbune! Noua materie folosită la CET Paroşeni

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunţă marţi că a semnat un acord istoric pentru Sistemul Energetic românesc şi pentru Valea Jiului. Concret, CET Paroşeni va funcţiona cu peleţi, activitatea devenind astfel sustenabilă din punct de vedere al emisiilor de CO2.

12316 afișări
Imaginea articolului Schimbare majoră pentru Valea Jiului. Se renunţă la cărbune! Noua materie folosită la CET Paroşeni

Schimbare majoră pentru Valea Jiului. Se renunţă la cărbune! Noua materie folosită

Potrivit ministrului Energiei, marţi a fost semnată o scrisoare de intenţie pentru a transforma activitatea CET-ului de la Paroşeni. Documentul a fost semnat împreună cu reprezentantul unei companii norvegiene.

Colaborarea presupune înlocuirea cărbunelui care stă la baza funcţionării Centralei de la Paroşeni cu peleţii produşi de norvegieni, iar, pe termen lung, include şi construirea unei fabrici de producţie a acestor peleţi în România.

Aceste fabrici vor utiliza resurse de biomasă sustenabilă, care vor contribui cu reducerea cu mai mult de 90% a emisiilor de CO2, a explicat ministrul Virgil Popescu.

„Astăzi am semnat un acord istoric pentru Sistemul Energetic românesc şi pentru Valea Jiului. Acest parteneriat presupune o decarbonificare masivă, pentru că vom înlocui huila arsă în CET Paroşeni cu peleţi produşi în mod sustenabil, cu o rată scăzută de emisii de CO2. Este un prim pas pe care îl facem pentru Valea Jiului şi mai avem încă multe de făcut”, a anunţat Popescu, pe Facebook.

Surplusul de peleţi va fi exportat, iar testele vor începe în prima parte a anului 2022, a precizat Virgil Popescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici