Şcoală la stat versus şcoala la privat. Cine te pregăteşte mai bine pentru viitor?

  • Un an la o şcoală privată poate costa până la 20.000 de euro, în funcţie de vârsta copilului tău
  • Există şi costuri suplimentare, pentru uniforme, excursii, hrană sau înscrierea în cluburi şcolare
  • Învăţământul de stat e gratuit doar în teorie – dai bani pe meditaţii, fondul clasei sau bine cunoscuta chetă pentru cadouri
3526 afișări

Banii ca banii, dar care-s rezultatele? Ei bine, cei mai mulţi dintre elevii care termină liceele private ajung la universităţi din afară. Pe de altă parte, mai puţin de 10% din cei care au învăţat în sistemul de stat pleacă să studieze în străinătate.

Cert este că, indiferent dacă dai 12.000 de euro sau 3.000 de lei pe un an de şcolarizare, tot elevul este cel care trebuie să muncească pentru un rezultat bun. Cum banul nu-ţi aduce fericirea, nu-ţi aduce nici locul la o facultate renumită.

Daria a fost norocoasă. Părinţii ei şi-au permis să investească bani în educaţie. A avut parte de profesori bine pregătiţi şi facilităţi precum spaţii de recreere, mâncare sănătoasă şi siguranţă.

În schimb, Anca spune că probabil că nu s-ar fi integrat printre copiii cu părinţi bogaţi. A avut şi ea norocul ei, pentru că a terminat unul dintre cele mai bune licee de stat din Bucureşti. Ambele au ajuns la universităţi de top din Marea Britanie şi îţi oferă o concluzie comună – ca să reuşeşti, trebuie să munceşti şi să îţi doreşti acest lucru.

La stat, încă te mai chinui cu materii bazate pe teorie. Învăţământul bazat pe curricula britanică îţi oferă ceva mai interesant. De exemplu, poţi să înveţi Global Perspectives, o combinaţie între jurnalism, istorie şi situaţia actuală a lumii.

Topul celor mai scumpe şcoli private din România

AMERICAN INTERNATIONAL SCHOOL OF BUCHAREST: 7.220 EURO – 21.030 EURO

BRITISH SCHOOL: 6.200 – 18.850 EURO

INTERNATIONAL SCHOOL OF BUCHAREST: 5.640 EURO – 12.870 EURO

TRANSYLVANIA COLLEGE CLUJ: 4.300 EURO – 11.600 EURO

ROYAL SCHOOL CLUJ: 4.598 EURO – 10.197 EURO

Topul celor mai bune licee de stat din România (în funcţie de mediile de la Bac în 2020)

COLEGIUL NATIONAL IASI: 9.60

COLEGIUL NATIONAL "EMIL RACOVITA" CLUJ-NAPOCA: 9.42     

COLEGIUL NATIONAL "SFANTUL SAVA" BUCUREŞTI: 9.39            

LICEUL TEORETIC "NICOLAE BALCESCU" CLUJ-NAPOCA: 9.36     

COLEGIUL NATIONAL "ANDREI SAGUNA" BRASOV: 9.35

DARIA, admisă la University College London (de la International School of Bucharest): Pentru a obţine notă mare, pentru a face performanţă, totul contează: lucrările, cum îţi împarţi timpul, cum înveţi, cât înveţi. Dacă îţi permiţi financiar, merită. Şi copilul trebuie să fie într-un anume fel, să vrea să reuşească, să aibe puterea să îşi lase deoparte prietenii sau să fie dispus să stea în unele zile acasă, ţinând cont că prietenii ieşeau, se distrau.

ANCA, studentă la University of Cambridge (de la Colegiul Naţional Sfântul Sava): Am avut profesori care au înţeles că şi noi suntem într-o perioadă de căutare şi care ne-au propus proiecte la care să mergem, ne-au propus să mergem la conferinţe, ne-au propus alte cărţi pe care să le citim. Trebuie să îţi dai seama - eu vreau să fiu o persoană de succes, vreau să fac ceva bine şi începi să investeşti timp în chestia asta. La sfârşitul liceului, toată lumea îşi dă seama că depinde foarte mult de efortul personal şi decizia personală dacă vrei să munceşti sau nu pentru asta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici