Şcolile vor fi obligate să organizeze programe pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală

Deputaţii au adoptat marţi un proiect care prevede obligativitatea organizării în şcoli, cel puţin semestrial, a unor programe pentru viaţă şi sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii.

3578 afișări
Imaginea articolului Şcolile vor fi obligate să organizeze programe pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală

Şcolile vor fi obligate să organizeze programe pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală

„Organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi orice alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi în domeniul educaţiei sunt obligate să adopte, în condiţiile legii, toate măsurile necesare pentru: derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor; derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităţilor psiho-emoţionale, a competenţelor sociale şi interpersonale", se arată în proiectul de lege.

„Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge, iar statul, prin organele sale administrative, are obligaţia corelativă de a derula în unităţile şcolare de programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru elevi, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”, arătau iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Camera Deputaţilor este for decizional, proiectul urmând să meargă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Aleşii precizau că România se confruntă cu situaţii dificile din cauza lipsei educaţiei sexuale şi pentru sănătate: „Date fiind statisticile alarmante cu privire la starea de sănătate precară a populaţiei României, sistemul public şi societatea civilă resimt nevoia stringentă de a găsi soluţiiile optime pentru îmbunătăţirea situaţiei actuale: Rata ridicată de morbiditate şi mortalitate cauzată de lipsa unui comportament alimentar optim. Principalele cauze sunt reprezentate de consumul excesiv de tutun, alcool, zahăr, grăsimi care duc la apariţia bolilor ischemice, a diabetului, a cancerului, a TBC-ului, etc. Numărul extrem de mare al avorturilor din România (480 de avorturi la 1000 de sarcini) 10,6% din tinerele minore sub 20 de ani au sarcini nedorite iar rata sarcinilor în rândul adolescentelor, pe segmentul de vârsta cuprinsă intre 15-19 ani, a înregistrat 12.073 de gravide, dintre care 7547 au ales sa întrerupă sarcina”.

Parlamentarii mai susţineau că proiectul de lege are scopul de a îi sprijini pe părinţii şi copiii care se confruntă cu astfel de situaţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici