Scrisoare atribuită lui Berbeceanu: Dosarul, fabricat de procurori DIICOT care acopereau infractori

Şeful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, reţinut după ce ar fi favorizat un grup infracţional, susţine, într-o scrisoare adresată colegilor săi, că "acţiunea mârşavă" împotriva sa a fost "coordonată" de procurori DIICOT şi ofiţeri ai serviciilor de informaţii care ar avea legături cu diverşi infractori.

2608 afișări
Imaginea articolului Scrisoare atribuită lui Berbeceanu: Dosarul, fabricat de procurori DIICOT care acopereau infractori

Scrisoare atribuită lui Berbeceanu: Dosarul, fabricat de procurori DIICOT care acopereau infractori

Joi dimineaţă, a fost postată pe Internet o scrioare atribuită şefului BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, o parte a documentului fiind postată şi pe pagina de Facebook a lui Berbeceanu.

În scrisoare, care are 29 de pagini şi este adresată "tuturor poliţiştilor din structurile de combatere a criminalităţii organizate din cadrul Poliţiei Române", şeful BCCO Alba Iulia afirmă că în ultima perioadă asupra sa şi a echipei pe care o conduce se "desfăşoară o acţiune mârşavă de mari proporţii, organizată şi coordonată de procurori ai DIICOT şi ofiţeri ai serviciilor de informaţii".

Şeful BCCO Alba Iulia le spune colegilor săi să aibă grijă, avertizându-i că sunt "vânaţi", "denigraţi" şi că împotriva lor "se fabrică dosare bazate pe probe false, pe declaraţii mincinoase".

"Vă cer doar să aveţi grijă de voi şi de subordonaţii voştri, să vă feriţi în fiecare clipă pentru că astăzi suntem noi cei vânaţi, denigraţi, astăzi noi suntem cei împotriva cărora se fabrică dosare bazate pe probe false, pe declaraţii mincinoase….dar mâine aţi putea să fiţi voi în locul nostru", se arată în scrisoare, care a fost dată publicităţii de Antena 3.

În acelaşi document, şeful BCCO Alba Iulia vorbeşte despre un complot împotriva sa, în care sunt implicaţi procurori DIICOT şi un coleg din BCCO, el făcând referire la mai multe dosare şi acuzând legături ale celor menţionaţi cu diferiţi infractori.

El îi acuză pe procurorii DIICOT că "au confiscat" rezultatele BCCO, pe care "şi le-au atribuit fără ruşine, minţind mereu că au făcut sute de percheziţii, că au realizat zeci de prinderi în flagrant, că au prins mii de infractori, că au descoperit tone de droguri".

Berbeceanu dă exemple concrete, vorbind şi despre interceptări telefonice realizate de SRI privind procurori sau poliţişti care ar avea legătură cu diferiţi infractori pe care îi informau despre cercetările făcute asupra lor.

Spre exemplu, Traian Berbeceanu îi acuză pe unul dintre colegii săi de la BCCO, Alin Muntean, pe şeful DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, Ioan Mureşan, şi pe un alt procuror DIICOT, Sergiu Cean, că ar avea legături cu oameni de afaceri din Alba Iulia cercetaţi în diferite dosare instrumentate de DIICOT sau BCCO şi pe care i-ar fi acoperit astfel încât să nu fie cercetaţi sau să primească pedepse mai mici.

Potrivit lui Berbeceanu, este cazul unui om de afaceri italian, Luca Anversa, cercetat în două dosare, pentru evaziune fiscală şi delapidare şi pentru proxenetism şi şantaj.

Şeful BCCO Alba Iulia susţine că italianul a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul de proxenetism, cunoscut în presă drept dosarul "Prostituate pentru VIP-uri", iar decizia instanţei nu a fost atacată cu recurs de DIICOT, fiind considerată "îndestulătoare". În celălalt dosar, italianul a fost condamnat tot cu suspendare, iar în acest caz şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, "a considerat pedeapsa îndestulătoare" şi a dispus procurorilor să nu atace soluţia. Berbeceanu susţine că, în schimb, italianul ar fi oferit favoruri unor apropiaţi ai procurorilor, angajându-i la firma acestuia.

Un alt exemplu dat de Berbeceanu este cel al unui om de afaceri din Alba Iulia, Ion Lazăr, care ar fi sprijinit gruparea de proxenetism şi care ar fi fost implicat direct în astfel de activităţi.

Berbeceanu mai susţine că procurorii şi poliţistul de la BCCO ar fi apropiaţi ai celor doi afacerişti, Anversa şi Lazăr, împreună cu care au participat la partide de vânătoare în zona Munţilor Apuseni.

De asemenea, el susţine că a adunat dovezi şi despre faptul că şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, şi procurorul Cean şi colegul său, Alin Muntean, făceau presiuni asupra unor inculpaţi ca să declare că ar avea legături cu el şi astfel să fabrice dovezi împotriva sa.

"Au încercat să fabrice probe false împotriva mea, pentru a mă îndepărta de la comanda Brigăzii şi pentru a putea să-şi vadă nestingheriţi de activităţile duse adesea dincolo de limita legalităţii", afirmă Berbeceanu.

El îşi acuză colegul de la BCCO că îi deconspira amantei, o avocată din Alba, detalii despre cazurile aflate în lucru şi chiar o lua la acţiuni sub acoperire, punându-i viaţa în pericol.

De asemenea, poliţistul susţine că procurorii interveneau şi le cereau colegilor lor să nu facă anumite acte de urmărire penală sau să nu ceară prelungirea unor măsuri de arestare preventivă în cazul unor suspecţi arestaţi în diferite cauze, iar în alte situaţii ar fi informat persoanele cercetate, existând ca dovezi înregistrări ambientale.

Printre exemplele date este unul privind o acţiune desfăşurată în Hunedoara, când persoanele vizate de percheziţii ştiau dinainte despre acestea şi chiar îi aşteptau pe poliţişti.

El face referire şi la Cristian Litera, cunoscut drept membru al lumii interlope din Hunedoara, pe care spune că l-a cercetat personal de-a lungul anilor pentru infracţiuni cu violenţă. Berbeceanu susţine că Litera ar fi fost determinat de şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, şi de colegul său Alin Muntean "să depună mărturie mincinoasă împotriva lui, promiţându-i că îi va fi redusă pedeapsa la jumătate.

De asemenea, cei doi anchetatori sunt acuzaţi de Berbeceanu că le-ar fi făcut favoruri lui Litera şi soţiei acestuia, în perioada în care cei doi soţi au fost în arest: "Într-una din zile, Litera Simina a fost scoasă din arestul IPJ Alba şi transportată de Alin Muntean şi de agentul Florina Şelaru cu maşina de serviciu şi cu complicitatea procurorului şef Ioan Mureşan la domiciliul din Deva, pentru a petrece câteva ore cu cei doi copii minori".

"După lăsarea în libertate a lui Litera Simina, echipa Mureşan - Muntean a continuat favorurile făcute celor doi, astfel că săptămânal Litera Cristian este scos din arestul IPJ Alba, condus în biroul scms, Muntean Alin, unde se întalneste cu soţia sa, Litera Simina. Adesea, Mutean Alin a fost văzut încuind biroul cu cei doi inculpaţi în interior şi revenind după 30-45 de minute sau aşteptând pe hol consumarea întalnirii intime dintre cei doi inculpaţi", mai susţine Berbeceanu.

Comisarul şef reclamă şi presiuni la care ar fi fost supus în timpul liber de către membri ai lumii interlope din Hunedoara şi pericolele la care au fost expuşi soţia şi fiul său.

De asemenea, el îi acuză pe cei doi procurori şi pe colegul său de la BCCO că făceau presiuni asupra celorlalţi colegi din BCCO Alba Iulia, cerându-le să aleagă dacă sunt de partea sa sau de partea lor.

"În toate aceste activităţi ilegale sunt implicaţi alături de procurori DIICOT şi infractori, serviciul SIPI Hunedoara. De-a lungul carierei mele, în multe rânduri am sperat ca alternanţa la guvernare va determina în final şi reorganizarea acestor structuri, schimbarea metodologiilor de lucru folosite de către aceştia. Nu este normal ca ofiţerii acestor structuri să vâneze poliţişti «la comandă» politică, din ordinul unor procurori corupţi ori pentru susţinerea intereselor vreunor cercuri economic-financiare. Nu este firesc ca ofiţerii acestor structuri să poată să întocmească «note» înregistrate «strict secret» sau «secret de serviciu» prin care să denigreze pe oricine fără să răspundă vreodată pentru aceasta. Aşa cum bine ştiţi, în astfel de «note» se scriu lucruri mizerabile, neadevărate, neprobate în vreun fel, despre fiecare dintre noi. Iar în baza acestor documente, suntem supravegheaţi, ni se ascultă telefoanele, suntem fotografiaţi şi filmaţi la întâlniri cu persoane care ar putea să ne furnizeze informaţii de mare valoare. Ulterior toate acestea sunt transformate de procurori abili prin ticluire de probe, în «material probator», care pot să distrugă imaginea, cariera profesională, familia oricăruia dintre noi", mai afirmă Berbeceanu.

El susţine că în vara acestui an i s-ar fi propus de către conducerea Poliţiei Române să părăsească funcţia pe care o ocupă pentru o funcţie echivalentă, însă a refuzat.

"Cu ocazia ieşirii mele la raport în faţa conducerii Poliţiei Române, domnul Inspector General chestor de poliţie Tobă Petre mi-a comunicat că procurorul şef Bica Alina i-a cerut să îmi propună să accept să plec din funcţia de şef al Brigăzii, pe o funcţie în cadrul IGPR sau pe o altă funcţie echivalentă. Evident că am refuzat categoric, replicând că nu eu sunt cel care ar trebui să plece, că nu îmi părăsesc locul de muncă şi echipa decât, eventual, părăsind instituţia Poliţiei Române", se mai arată în documentul citat.

Traian Berbeceanu a fost dus, joi după-amiază, la Curtea de Apel Alba Iulia, cu propunerea de arestare preventivă, după ce cu o zi în urmă a fost reţinut de procurorii DIICOT Alba, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere.

El a fost întrebat de jurnalişti despre această scrisoare, nefăcând însă nicio declaraţie.

Miercuri, după ce a fost ridicat de anchetatori din locuinţa sa, Berbeceanu spunea că mai multe persoane pe care le-a arestat şi cercetat de-a lungul timpului pentru infracţiuni deosebit de grave sunt forţate să depună plângeri împotriva sa şi că acestea ar fi spijinite de structuri ale statului.

Întrebat dacă crede că există o implicare a politicului în acest dosar, el a răspuns: "Este posibil, dar refuz să discut la momentul acesta. O să aflaţi în curând foarte multe detalii...".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici