Scrisoarea lui Iohannis privind misiunile Armatei în afara României, adoptată luni de Parlament

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, luni, scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la extinderea ariei de dislocare a forţelor armate prin includerea teritoriului statului Qatar în cadrul Coaliţiei Internaţionale anti-ISIL/Daesh.

1022 afișări
Imaginea articolului Scrisoarea lui Iohannis privind misiunile Armatei în afara României, adoptată luni de Parlament

Scrisoarea lui Iohannis privind misiunile Armatei în afara României, adoptată luni de Parlament

Astfel, scrisoarea şefului statului prevede participarea forţelor Armatei României şi Ministerului Afacerilor Interne la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional în anul 2019 şi extinderea ariei de dislocare a forţelor armate prin includerea teritoriului statului Qatar în cadrul Coaliţiei Internaţionale anti-ISIL/Daesh.

Au fost 230 pentru, niciun vot împotrivă şi trei abţineri.

Potrivit scrisorii preşedintelui Iohannis, "continuarea participării forţelor armate ale României la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român constituie o componentă importantă a consolidării profilului strategic al României în cadrul comunităţii internaţionale".

În acest sens, şeful statului a cerut Parlamentului, în temeiul şi în condiţiile art. 7 alin. 2 din Legea 121/2011, să aprobe extinderea ariei de dislocare a acestor forţe prin includerea a teritoriului statului Qatar.

"Având în vedere că în pachetul de forţe ale Armatei României care pot fi puse la dispoziţie în vederea participării forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2019 sunt incluse şi forţe care participă în cadrul Coaliţiei Internaţionale anti-ISIL/Daesh, condusă de SUA, şi ca urmare a extinderii misiunilor de supraveghere şi pe teritoriul statului Qatar, în temeiul şi în condiţiile art. 7 alin. 2 din Legea 121/2011 solicit Parlamentului României să aprobe extinderea ariei de dislocare a acestor forţe prin includerea a teritoriului statului Qatar", prevede scrisoarea adresată Parlamentului de către Klaus Iohannis.

De altfel, şeful statului a precizat că MApN va încheia memorandumuri de înţelegere cu partenerul american şi cu alte state membre ale Coaliţiei Internaţionale anti-ISIL/Daesh.

"Ministerul Apărării Naţionale va încheia memorandumuri de înţelegere cu partenerul american şi cu alte state membre ale Coaliţiei Internaţionale anti-ISIL/Daesh, care îşi exprimă dorinţa de a sprijini forţele române în teatrele de operaţii. Personalul participant la operaţii în afara teritoriului naţional în anul 2019 va avea dotarea tehnică şi armamentul necesare îndeplinirii misiunilor specifice fiecărui teatru de operaţii, iar fondurile financiare sunt asigurate din bugetele alocate Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2019", potrivit sursei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici