Se apropie 1 noiembrie. Ce trebuie să ştie şoferii despre cauciucurile de iarnă

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat, vineri, la Suceava, că şoferii care vor fi descoperiţi în trafic circulând cu cauciucuri neadaptate condiţiilor de iarnă pe tronsoane cu gheaţă, polei sau zăpadă vor fi amendaţi, ea precizând că sunt acceptate cauciucuri de iarnă sau all seasons.

5260 afișări
Imaginea articolului Se apropie 1 noiembrie. Ce trebuie să ştie şoferii despre cauciucurile de iarnă

Se apropie 1 noiembrie. Ce trebuie să ştie şoferii despre cauciucurile de iarnă (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

Ministrul Transporturilor a spus că a propus spre aprobare o lege, care a fost acceptată, nu în forma propusă iniţial, şi care prevede modul în care trebuie echipate autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

"Atunci când un conducător auto este identificat în trafic că circulă fără cauciucuri adaptate condiţiilor de iarnă pe tronsoane pe care există zăpadă sau gheaţă suportă rigorile legale. Cauciucurile sunt atât cele de iarnă, cât şi cele all seasons care pot fi folosite şi iarna şi vara", a spus ministrul.

Anca Boagiu a subliniat că această prevedere are în vedere siguranţa cetăţeanului în trafic, precizând, fără să dea exemple, că de curând s-a văzut ce înseamnă să nu fii echipat corespunzător.

"Din păcate, ne şi place viteza în România chiar dacă avem restricţii", a spus Boagiu.

Ea a atras atenţia că restricţiile de viteză pe drumurile publice trebuie respectate întrucât au ca scop protejarea participanţilor la trafic.

"Atunci când cei de la Poliţie şi cei de la Drumuri ne pun indicatoare pe drumurile publice şi ne avertizează că se circulă cu o anumită viteză o fac atât pentru siguranţa noastră, cât şi pentru cea a celorlalţi participanţi la trafic pe care putem oricând să-i punem în pericol", a spus Boagiu.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, alături de Autoritatea Rutieră Română (ARR) şi Regia Autonomă "Registrul Auto Român" (RAR), au informat, joi, că începând cu data de 1 noiembrie 2011 intră în vigoare prevederile OG 5/2011 privind obligativitatea dotării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate atunci când circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Ordonanţa Guvernului nr. 5 din 26 ianuarie 2011, care modifică unele regelementări ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, a fost aprobată prin Legea 161/2011, publicată în Monitorul Oficial din 14 iulie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici