Se simplifică procesul de adopţie. Ministerul Muncii: Mai puţină birocraţie

Ministerul Muncii a anunţat că Guvernul a aprobat miercuri Normele metodologice de aplicare a Legii adopţiei, care flexibilizează procedurile şi creşte sprijinul acordat de stat familiilor care adoptă.

726 afișări
Imaginea articolului Se simplifică procesul de adopţie. Ministerul Muncii: Mai puţină birocraţie

Se simplifică procesul de adopţie. Ministerul Muncii: Mai puţină birocraţie

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, actul normativ asigură accesul echitabil pentru intrarea pe liste în procesul de potrivire pentru toţi adoptatorii sau familiile adoptatoare, stabilind un singur criteriu de ierarhizare, respectiv vechimea atestatelor. De asemenea, acesta prevede obligativitatea anunţării adoptatorului sau familiei adoptatoare cu privire la rezultatul potrivirii, prezentarea motivelor pentru care procedura de potrivire practică nu a fost iniţiată şi stabilirea unui termen în acest sens..

„Documentul adoptat astăzi stabileşte şi procedura de acordare a drepturilor băneşti prevăzute de Legea nr. 268/2020, respectiv indemnizaţia de sprijin şi suma fixă în cuantum de 1.500 lei, prin agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene şi a municipiului Bucureşti”, se mai arată în comunicat.

Conform acestuia, având în vedere prelungirea valabilităţii atestatului de la 2 ani la 5 ani, normele de aplicare ale legii stabilesc procedura de verificare anuală a îndeplinirii condiţiilor care au stat la baza eliberării atestatului. Verificarea presupune realizarea cel puţin a unei vizite la domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare şi a unei şedinţe de consiliere psihologică cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea termenului de un an de la eliberarea atestatului sau, după caz, de la ultima evaluare.

Perioada maximă în care se poate derula potrivirea practică a fost stabilită la 3 luni de la acordul adoptatorului sau al familiei adoptatoare cu privire la continuarea procedurii de potrivire practică.

De asemenea, consilierea copilului de către psihologul echipei multidisciplinare devine obligatorie după fiecare potrivire practică încetată în cadrul căreia a avut cel puţin o întâlnire a copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare..

„Normele de aplicare a Legii adopţiei introduc o soluţie legislativă pentru copil în situaţia în care pe parcursul potrivirii practice acesta nu se acomodează cu adoptatorul, stabilindu-se că în acest caz se reia procedura de potrivire iniţială”, a mai informat Ministerul Muncii.

Potrivit acestuia, va fi eliminată birocratizarea excesivă a anumitor etape ale procesului de adopţie, prin înlocuirea copiilor legalizate după anumite documente cu copii certificate pentru conformitate cu originalul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici