Sebastian Ghiţă, la ICCJ: Am ieşit din etapa polemicilor. Dosarul este în instanţă, să vedem ce decid judecătorii

Sebastian Ghiţă a declarat, joi, că dosarul în care este acuzat de dare de mită şi spălare de bani a trecut de etapa polemicilor, a ajuns în instanţă şi acum el trebuie să aibă încredere în judecători şi în decizia acestora, precizând că în tot ce a făcut a încercat să nu încalce legea.

519 afișări
Imaginea articolului Sebastian Ghiţă, la ICCJ: Am ieşit din etapa polemicilor. Dosarul este în instanţă, să vedem ce decid judecătorii

Sebastian Ghiţă (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Deputatul Sebastian Ghiță s-a prezentat, joi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), unde dosarul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu a intrat în cameră preliminară, iar judecătorii verifică măsurile preventive luate de procurori în cazul acestora.

Ghiţă a spus, la intrarea în sediul ICCJ, că situaţia în care se află el nu este una fericită, dar dosarul este acum la instanţă, care va decide dacă este sau nu vinovat de faptele pentru care a fost trimis în judecată.

"Am ieşit din etapa polemicilor şi discuţiilor, dosarul a ajuns în instanţă şi, că ne place sau că nu ne place, în judecători trebuie să avem încredere, să le respectăm munca şi să aşteptăm să vedem ce decid dânşii", a declarat Sebastian Ghiţă.

Întrebat despre sponsorizarea echipei Basket Club Asesoft şi acuzaţia procurorilor că i-a dat mită fostului primar al Ploieştiului Iulian Bădescu, Ghiţă a spus că echipa de baschet este "o chestiune" cu care se mândreşte.

"Sunt 15 ani în care s-au făcut performanţe, iar astăzi 700 de copii merg la cluburile de junior din Ploieşti (...) Îmi par tare rău că tot efortul din aceşti ani în ceea ce priveşte sportul se sfârşeşte aici, cu un dosar şi cu o anchetă, şi cu o trimitere în judecată", a adăugat deputatul.

Sebastian Ghiţă a mai spus că, prin tot ce a făcut la Ploieşti, a încercat să nu încalc legea şi să nu folosească bani publici.

"Suportul către echipă, care nu este a mea, a fost acordat de Primărie, pentru că doreau şi dânşii să participe. Fenomenul era foarte bine văzut în Ploieşti şi ştiţi bine că orice primar, orice factor local încearcă să se lipească de elementele cu popularitate ridicată", a precizat Ghiţă.

El a adăugat că s-a prezentat la instanţă pentru a depune o cerere, după ce dosarul său a intrat miercuri pe rolul instanţei supreme, iar joi este pe ordinea de lucru.

"Cred că va dura ceva timp până când se vor formula apărările, până când se vor desfăşura activităţi în acest dosar. Aş vrea să vă rog să mă lăsaţi să nu comentez ce se întâmplă în acest proces, probele", a mai arătat Ghiţă.

Acesta a intrat apoi în sediul ICCJ, unde a cerut instanţei acordarea unui nou termen pentru a-şi pregăti apărarea. Cererea a fost admisă de instanţă, care a stabilit ca discuţiile privind legalitatea şi temeinicia măsurilor preventive dispuse de procurori la trimiterea dosarului în judecată să continue în 4 august.

Deputatul Sebastian Ghiţă şi fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu au fost trimişi în judecată, în 29 iulie, de către DNA, în dosarul în care procurorii îl acuză pe Ghiţă că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

Sebastian Ghiţă va fi judecat pentru de dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi spălare de bani. Deputatul se află sub control judiciar până pe data de 11 septembrie.

Fostul primar al municipiului Ploieşti Iulian Bădescu, arestat preventiv într-un alt dosar, a fost trimis în judecată sub acuzaţiile de dare de mită şi abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit, acesta fiind al doilea dosar de corupţie în care Bădescu este trimis în faţa judecătorilor.

Procurorii DNA - Serviciul teritorial Ploieşti au stabilit că, cursul anului 2013, Iulian Bădescu, la acea vreme primar al municipiului Ploieşti, având calitatea de ordonator principal de credite, a acordat unui club sportiv, susţinut de acesta din urmă, o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unităţii administrativ teritoriale, cât şi un folos necuvenit, obţinut de asociaţia Basket Club Asesoft. Faptele au fost comise "cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian", susţin procurorii.

Finanţarea pentru asociaţia despre care anchetatorii spun că este controlată de Sebastian Ghiţă a avut loc în cadrul unei selecţii de proiecte privind programul "Promovarea sportului de performanţă”, organizată, în baza legii privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, de către Clubul Sportiv Municipal Ploieşti, instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploieşti.

"Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Bădescu Iulian a pretins şi primit de la inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploieşti, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei”, arată DNA.

Procurorii spun, de asemenea, că, pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de Ghiţă şi Bădescu.

"În perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian a disimulat adevărata natură a provenienţei imobilului, prin efectuarea unor plăţi (reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, către o societate administrată în fapt de inculpatul Bădescu Iulian. Ulterior, această sumă de bani a fost transferată de inculpatul Bădescu Iulian către o altă societate controlată de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită", precizează comunicatul dat publicităţii, miercuri, de DNA.

Procurorii DNA au stabilit, pe parcursul cercetărilor, că parlamentarul, aflat la primul mandat, a cesionat părţile sociale pe care le deţinea ca acţionar majoritar la SC Asesoft International SA unei companii de tip offshore din Cipru, companie deţinută în totalitate de el.

"Conform informării transmise de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, firmele din grupul Asesoft au fost înfiinţate de Ghiţă Sebastian Aurelian şi s-au remarcat prin capacitatea de a obţine contracte bănoase cu statul, în domeniul IT. (…) Până la data de 14 februarie 2011, S.C. Asesoft International SA l-a avut ca acţionar majoritar pe Ghiţă Sebastian Aurelian, pentru ca, după această dată, să-şi cesioneze părţile sociale către Minasee Holdings LTD Cipru, companie de tip offshore deţinută 100% de Ghiţă Sebastian Aurelian", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii constând în sechestre asupra unor bunuri mobile aparţinând lui Sebastian Ghiţă şi Iulian Bădescu.

De asemenea, în acest dosar municipiul Ploieşti s-a constituit parte civilă cu suma de 1.500.000 de lei, în urma unei hotărâri adoptate de Consiliul Local Ploieşti în 21 iulie, hotărâre supusă votului consilierilor după ce DNA a notificat autorităţile locale, solicitând acestora să stabilească dacă vor sau nu să se constituie parte civilă în dosar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici