Secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, despre pacienta arsă la Spitalul Floreasca: Instrucţiunile interzic folosirea electro-bisturiului cu acel biocid

Starea de sănătate a pacientei care a ars la Spitalul Floreasca este gravă, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan. Incendiul s-a produs după ce bisturiul electric a fost folosit cu un biocid, deşi instrucţiunile aparatului interzic această combinaţie.

1956 afișări
Imaginea articolului Secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, despre pacienta arsă la Spitalul Floreasca: Instrucţiunile interzic folosirea electro-bisturiului cu acel biocid

Secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, despre pacienta care a luat foc la Spitalul Floreasca: Este într-o stare critică

„Am constatat că pacienta este foarte bine îngrijită de echipa de la Chirurge plastică, este într-o situaţie critică, prognosticul ei este rezervat. Nu sunt în măsură să vă dau concluziile anchetei. Nu doresc să mă antepronunţ. Colegiul medicilor s-a autosesizat, iar Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii are un control în curs, avem date despre el. Însă nu furnizez informaţii preliminare care să orienteze o soluţie”, a declarat Horaţiu Moldovan la Spitalul Floreasca.

Pacienta suferă de cancer pancreatic şi a suferit două intervenţii chirurgicale majore. Echipa Ministerului analizează situaţia pe baza documentelor medicale foaia de observaţie, protocolul operator.

„(În protocol, n.r.) E precizat operatorul şi e semnat şi parafat de medicul care a făcut operaţia”, spune secretarul de stat.

Întrebat de ce Spitalul Floreasca a anunţat Ministerul Sănătăţii după câteva zile de la producerea incidentului, Moldovan a spus: „Nu pot să răspund. E una dintre problemele care se relevă în această situaţie”.

De asemenea, secretarul de stat în Minister a mai explicat cum s-a produs, de fapt, incendiul de pe masa de operaţii.

„Acest accident combustional intrachirurghical e rezultatul combinaţiei dintre un biocid care s-a folosit la aseptizarea tegumentului pacientului cu concentraţie ridicată de alcool, câmpurile chirurgicale textile şi folosirea unui electro-bisturiu. Este foarte probabil ca, din intersecţia acestor 3 elemente să se fi produs incendiul. Este un biocid care s-a folosit la aseptizarea câmpului operator, tegumentelor pacientului. Acel biocid are autorizaţie să fie folosit în acest sens. Problema este că electro-bisturiul are în specificaţia tehnică interdicţia de a fi folosit în combinaţie cu acest biocid”, a spus acesta.

Echipa medicală trebuie să cunoască aceste specificaţii. De asemenea, probabil ar fi trebuit folosit al tip de dezinfectant, spune secretarul de stat.

Aceste accidente nu sunt unice în ţară şi în străinătate, însă sunt rare.

„Nu putem vorbi de vină din poziţia în care suntem în acest moment. Vorbim despre fapte, interpretarea lor, înţelegerea fenomenului şi când vom avea concluzii, vom vorbi mai departe”, a mai spus reprezentantul Ministerului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici