Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Lăsaţi-ne să lucrăm! După ce terminăm, puteţi să ne ardeţi în piaţa publică

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a declarat, marţi, că face un apel la cei care critică oamenii din MS şi medicii să îi lase să lucreze în linişte şi, după ce vor trata şi ajuta răniţii internaţi în spitale, să facă ce vor, chiar şi să îi "ardă în piaţa publică".

894 afișări
Imaginea articolului Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Lăsaţi-ne să lucrăm! După ce terminăm, puteţi să ne ardeţi în piaţa publică

Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Lăsaţi-ne să lucrăm! După ce terminăm, puteţi să ne ardeţi în piaţa publică (Imagine:Andreea Tănase/Mediafax Foto)

Declaraţiile au fost făcute după ce Alianţa Medicilor a arătat, într-un comunicat de presă, că ministrul demisionar Nicolae Bănicioiu, profesorul dr. Ioan Lascăr, dr. Raed Arafat şi profesorul dr. Dan Enescu au încercat să muşamalizeze situaţia reală în cazul răniţilor în incendiul din Colectiv şi competenţa în ce priveşte îngrijirea acestora. Alianţa Medicilor a subliniat că are un deosebit respect pentru tot personalul medical care se ocupă direct de persoanele rănite în incendiu, afirmând: "Ei sunt eroii nenumiţi, în ciuda problemelor provocate de managerii sănătăţii româneşti".

Dorel Săndesc a spus marţi în faţa Spitalului Floreasca, unde a făcut declaraţii împreună cu o echipă de medici din Germania, că specialiştii din străinătate care au venit să vadă pacienţii răniţi în incendiul din clubul Colectiv au apreciat tot ce s-a făcut pentru salvarea acestora, iar la polul opus este "corul denigrărilor".

În acest context, Săndesc a spus că vrea să facă un apel: "Vă rugăm foarte mult, lăsaţi-ne să lucrăm! Lăsaţi-i pe cei care pot şi vor să ne ajute şi, după ce vom termina de tratat şi, dacă putem, de salvat aceşti oameni, puteţi să faceţi ce vreţi, puteţi să ne ardeţi în piaţa publică! Dar acum, vă rugăm, lăsaţi-ne să lucrăm!".

Secretarul de stat a spus că în faţa tragediei pe care o trăieşte poporul român sunt "două oglinzi paralele", a profesioniştilor internaţionali, care aprecizază tot ce s-a făcut pentru răniţi, şi a societăţii româneşti, în care realitatea apare total diferit.

"De-o parte este oglinda profesioniştilor, a unor profesionişti internaţionali, o oglindă obiectivă, neutră şi curată. În această oglindă, după cum aţi văzut, cuvântul cel mai frecvent utilizat de toate cele opt delegaţii din cele mai dotate sisteme sanitare este «impresionant». Aceşti colegi au apreciat tot ceea ce s-a făcut, faptul că spitalele au cu ce să îi trateze pe pacienţi, profesionalism, devotamentul, colaborarea profesioniştilor. De partea cealaltă, este oglinda societăţii româneşti, în care imaginea acestei realităţi este total diferită. Din păcate, dincolo de marea majoritate a românilor, care au manifestat o extraordinară solidaritate, constatăm că există şi o avalanşă de injurii, critici, jigniri la adresa noastră. Noi, doctorii din saloane, personalul medical, doctorii din minister, ne ocupăm de nişte fiinţe fragile, aflate între viaţă şi moarte şi, din păcate trebuie să facem aceată muncă atât de grea şi solicitantă sub înjurături, sub ţipete, sub ploaie de pietre", a mai declarat Dorel Săndesc.

El a adăugat că în acest "cor al denigrărilor nemeritate" se află şi colegi, iar unii vor "capul lui Raed Arafat, a profesorului Lascăr, a profesorului Enescu, a ministrului Bănicioiu, al meu, al tuturor".

"O coadă de topor din Iaşi, cu pieptul umflat - şi cred că ştiţi la cine mă refer -, deşi este de specialitate, nu a făcut bine să îşi mişte trupul şi să vină până aici, să ofere ajutor, aşa cum au făcut-o zeci de colegi din străinătate, ci şi-a permis să verse lături pe ceea ce fac colegii lui aici în Bucureşti, fără a şti de fapt care este realitatea, cea care a fost spusă de aceşti profesionişti care au cunoscut-o. Acelaşi lucru s-a repetat şi cu alţi colegi care şi-au exprimat frustrările pentru diversele probleme, acuzându-ne pe noi. (...) Vă întreb, cine va rămâne să trateze aceşti pacienţi. Totul seamănă cu o tristă mineriadă împotriva unui grup de oameni care fac tot ce pot ei, în limitele umane pe care le au, pentru a trata şi salva nişte pacienţi", a mai spus Săndesc.

Medicii din Germania care au fost împreună cu secretarul de stat la Spitalul Floreasca şi în alte unităţi sanitare unde sunt internaţi răniţi în incendiul din Colectiv au spus că aceşti pacienţi au primit acelaşi tratament pe care l-ar fi acordat şi ei în Germania.

Aceştia au arătat că ceea ce au făcut medicii români este incredibil, pentru că au tratat 180 de oameni, au lucrat fără oprire şi au făcut o treabă extraordinară.

Medicii din Germania au mai spus că ar fi patru-cinci pacienţi care trebuie transferaţi.

Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, o organizaţie neguvernamentală constituită dintr-o mişcare spontană pe Facebook, a arătat, într-un comunicat de presă, că în ultima perioadă se discută intens despre ce trebuia şi nu trebuia făcut în legătură cu victimele din incendiul de la clubul Colectiv.

"Dorim să protestăm public faţă de liderii politici informali şi formali care au creat confuzie în rândul opiniei publice, oameni care nu au făcut altceva decât să stea în faţa camerelor de filmat şi au făcut lobby unor politicieni pentru beneficii vremelnice. În primul rând, noi ca stat nu avem condiţii de a trata marii pacienţi arşi şi nu am avut niciodată. Nu avem dotări, camere sterile, unităţi de arşi. Nu suntem pregătiţi cu personal şi nu înţelegem de ce nu s-a detaşat personal de la unităţile spitaliceşti din România pentru a suplini deficitul din Bucureşti. Iar dacă ne cunoaştem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipă din străinătate? Dotările nu se rezumă doar la materiale sanitare, e nevoie de condiţii aseptice ridicate pe care, din păcate, nici un spital public din România nu le are", a arătat Alianţa Medicilor.

Potrivit sursei citate, transferurile pacienţilor s-au facut doar la insistenţa organizaţiilor neguvernamentale, care au pus presiune pe Ministerul Sănătăţii şi pe managementul spitalelor.

"Nu a existat niciun fel de intenţie din partea guvernanţilor de a transfera pacienţii sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societăţii civile, a cetăţenilor români din diaspora. Faptul că pacienţii au fost bine trataţi, cât de bine s-a putut, e meritul personalului care a făcut eforturi supraomeneşti, fără dotări, cu multe ore de muncă şi care au început să fie epuizaţi. Protestăm public împotriva ministrului demisionar - Nicolae Banicioiu, Prof. dr. Ioan Lascăr, dr. Raed Arafat, Prof dr. Enescu Mircea Dan - care din motive necunoscute nouă au încercat să muşamalizeze situaţia reală şi competenţa noastră ca ţară", se mai arată în comunicatul citat.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În 11 zile de la tragedie au decedat alte 21 de persoane, numărul victimelor ajungând, marţi, la 48.

În spitalele din Capitală mai sunt internate, marţi, 76 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 24 în stare critică şi gravă.

Alţi 34 de răniţi în incendiul din Colectiv au fost transferaţi în unităţi sanitare din Marea Britanie, Belgia, Olanda Israel, Austria, Norvegia şi Elveţia , dintre care patru au decedat, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici