Sediul editurii Curtea Veche a fost spart luni noapte, patrimoniul editurii a fost sechestrat

Sediul editurii Curtea Veche din Bucureşti a fost spart în noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 3.00, de circa 20 de "interlopi", care au sechestrat tot patrimoniul editurii, a declarat pentru MEDIAFAX directorul acesteia, Irene Arsene.

400 afișări
Imaginea articolului Sediul editurii Curtea Veche a fost spart luni noapte, patrimoniul editurii a fost sechestrat

Sediul editurii Curtea Veche a fost spart luni noapte, patrimoniul editurii a fost sechestrat (Imagine: Diana_Iurkiewicz/Mediafax Foto)

"În noaptea asta (luni spre marţi, n.r.), în jurul orei 3.00, a fost spart sediul editurii Curtea Veche de către nişte bătăuşi de profesie, de faţă cu poliţia. În acest moment, tot patrimoniul editurii este sechestrat. Nu putem ajunge la niciun document al nostru. Au fost aruncaţi câinii şi omul de serviciu şi au forţat uşa. A fost luată editura cu japca de nişte interlopi ai mafiei imobiliare", a spus Irene Arsene.

Ea acuză poliţia de "complicitate" cu "interlopii" care au spart sediul editurii, situat în strada Ion Mincu, nr. 11, Bucureşti. "După ce Poliţia a anulat avizul firmei de pază care, sâmbătă, a venit la sediul editurii şi a blocat uşile cu lanţuri, cel care spune că este proprietar, Schalli Alexandru, a venit de această dată cu lumea interlopă şi duritatea lor este mult mai mare. Am fost aruncaţi din editură, iar eu am fost agresată. Când am sunat la 112 ca să anunţ că editura este spartă, în prezenţa Poliţiei, eu nu am putut să intru în editură. Mai mult, echipajul de poliţie a ieşit din sediu şi a susţinut că nu a fost spart nimic, deşi noi am fost de faţă când sediul editurii a fost spart. Deci lumea interlopă acţionează împreună cu poliţia. A fost o întâlnire a unor clanuri de mafioţi şi, fără să fie deranjaţi de nimeni, şi-au putut manifesta forţa brutală faţă de o rezistenţă culturală", a afirmat Irene Arsene.

Potrivit lui Arsene, editura Curtea Veche îşi desfăşoară activitatea în sediul din strada Ion Mincu, nr. 11, Bucureşti, de la înfiinţare, respectiv din anul 1998. "Editura are un contract de chirie cu Primăria sectorului 1", spune Irene Arsene, precizând că nu a văzut niciun document al celui care spune că este proprietar.

"Noi suntem cei întrebaţi de documente. Noi avem un document de închiriere şi posesie, care se pare că nu mai are nicio valoare. Dacă era proprietar, trebuia să vină cu un executor judecătoresc", explică directorul editurii Curtea Veche.

Mai mult, Irene Arsene precizează că respectiva clădire din Ion Mincu nr. 11 este obiectul unui litigiu care durează de 10 ani şi care nu este soluţionat. "Avem un termen pentru luna decembrie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în acest litigiu care durează de 10 ani. Până acum normele şi legile au putut fi respectate. O editură nu poate sta, însă, în calea mafiei imobiliare. Dar de aici şi până la a fi aruncat în stradă noaptea e cale lungă", spune Arsene.

Potrivit informaţiilor deţinute de Irene Arsene, Schalli Alexandru ar avea "o hotărâre intermediară eliberată de Administraţia Fondului Imobiliar(AFI)". "La Primărie am trimis juriştii. În acest caz, AFI a făcut un abuz", spune Irene Arsene.

Ea a mai spus că, în momentul de faţă, există în curtea editurii un grup de oameni, printre care şi cel care spune că este proprietar. "Interlopii s-au retras odată cu apariţia zorilor. Trei dintre ei sunt ascunşi însă în casă", a mai spus Arsene.

"Editura Curtea Veche este în faţa unui faliment, pentru că nu poate lucra. De sâmbătă, mai mult timp am petrecut la Poliţie decât acasă. Ni se explică ce nu poate face Poliţia. Pe noi, în momentul de faţă, ne interesează să ne recuperăm bunurile, calculatoarele sunt pline de date, de manuscrise şi mi-aş dori să fie sigilate", a explicat directorul editurii Curtea Veche, Irene Arsene.

Totodată, editura Curtea Veche intenţionează să organizeze, marţi sau miercuri, o conferinţă de presă. De asemenea, editura Curtea Veche face apel la autorii săi să organizeze împreună "o mică rezistenţă în faţa acestei fărădelegi". "Avem deja o adeziune. O să o trimitem în atenţia autorităţilor statului român, cerându-le să nu lase asemenea abuz fără soluţie", spune Irene Arsene.

Sediul din Bucureşti al editurii Curtea Veche a fost blocat şi sâmbătă dimineaţă, de o firmă de pază, care a pus lanţuri la uşile şi porţile clădirii, o angajată a instituţiei fiind reţinută în interiorul imobilului, a declarat pentru MEDIAFAX la momentul respectiv directorul editurii, Irene Arsene.

La momentul respectiv, Irene Arsene a spus că sâmbătă, în jurul orei 5.45, aproximativ 20 de persoane, majoritatea din partea firmei de pază Civis SRL, au intrat în sediul editurii şi au pus lanţuri la uşi şi la porţi, fără să lase pe nimeni să intre sau să iasă din imobil.

Curtea Veche este una dintre cele mai importante edituri din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici