Şeful ANI, Cătălin Macovei, audiat ca martor la DNA în dosarul lui Dan Diaconescu

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei, a fost audiat, miercuri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul în care patronul OTV, Dan Diaconescu, este acuzat de şantajarea omului de afaceri Petru Ţârdea, caz pe care şeful ANI l-a cercetat în 2005, când era procuror.

137 afișări
Imaginea articolului Şeful ANI, Cătălin Macovei, audiat ca martor la DNA în dosarul lui Dan Diaconescu

Şeful ANI, Cătălin Macovei, audiat ca martor la DNA în dosarul lui Dan Diaconescu (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Cătălin Macovei a fost audiat în calitate de martor în acest dosar, susţin surse judiciare.

Preşedintele Agenţiei Naţionale Anticorupţie (ANI), Cătălin Macovei, a fost întrebat de foştii săi colegi, procurorii DNA, despre modul în care a instrumentat, până la momentul declinării la Parchetul Judecătoriei sectorului 4, primul dosar deschis pe numele lui Dan Diaconescu, în 2005 şi situaţia interceptărilor.

Macovei a trebuit să mai precizeze motivul pentru care, la acel moment, nu s-a mai efectuat un flagrant delict în acel dosar, au spus sursele citate.

În acest caz, Dan Diaconescu a fost pus sub acuzare pentru şantaj, în cauză fiind învinuit şi Mihai Ghezea, fost director al publicaţiei Atac la persoană.

În aprilie 2005, Mihai Ghezea, care era şi colaborator la OTV, l-ar fi şantajat şi ameninţat pe omul de afaceri Paul Petru Ţârdea, cerându-i o sută de mii de euro, din care ar fi primit 4.500 de euro.

La vremea respectivă, Ţârdea avea o emisiune, Eurtombola, la Prima Tv, produsă de SC Sorom-Tur SRL.

În 2007, procurorul DNA Cătălin Macovei, în prezent preşedinte ANI, a decis declinarea cazului la Parchetul Judecătoriei sectorului 4 Bucureşti.

Recent, procurorul Gheorghe Bocşan de la DNA a solicitat Parchetului Judecătoriei sectorului 4 Bucureşti acel dosar în vederea reanalizării lui, iar în urma procedurilor interne referitoare la conflictul negativ de competenţă, cazul a parvenit Secţiei I a Direcţiei, condusă de Lucian Papici.

DNA preciza recent că dosarul penal conexat în prezent la dosarul patronului OTV, Dan Diaconescu, nu a fost vreodată soluţionat şi nici redeschis, fiind conexat ca urmare a unui conflict negativ de competenţă intervenit între Direcţia Naţională Anticorupţie şi Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 4 Bucureşti, prin care a fost stabilită competenţa în favoarea DNA - Secţia de combatere a corupţiei.

În acest caz au fost audiaţi Dan Diaconescu, Petru Ţârdea, dar şi Mihai Ghezea.

În 23 iunie, realizatorii OTV Dan Diaconescu şi Doru Pârv au fost arestaţi pentru şantajarea primarului comunei arădene Zărand, Ion Moţ. Două zile mai târziu, Diaconescu a fost eliberat, dar Pârv a rămas în arest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici