Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, pus sub învinuire pentru luare de mită

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea, în dosarul traficului de influenţă din Vama Halmeu, a fost pus sub învinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mită.

275 afișări
Imaginea articolului Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, pus sub învinuire pentru luare de mită

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Radu Traian Mărginean, însoţit de doi avocaţi, a stat aproape zece minute la sediul sediul DNA - Serviciul Teritorial Oradea, unde fusese citat.

Ulterior, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor a părăsit sediul DNA Oradea protejându-şi faţa cu o geantă diplomat, pentru a nu fi fotografiat de ziarişti, şi a fugit printre maşinile parcate.

Potrivit unor surse judiciare, Mărginean a fost pus sub învinuire în dosarul traficului de influenţă de la Vama Halmeu.

Aceleaşi surse judiciare au declarat că şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor a fost pus sub învinuire pentru luare de mită.

Radu Traian Mărginean, în vârstă de 50 de ani, a început să lucreze în vamă din 1992, ocupând pe rând funcţia de lucrător vamal în cadrul Biroului vamal Borş - Direcţia Regională Vamală Oradea şi şef al Serviciului Proceduri Vamale - Direcţia Regională Vamală Oradea, Autoritatea Naţională a Vămilor. Ulterior, a fost numit director adjunct în cadrul aceleiaşi instituţii, iar în 2005 a devenit director la Direcţia Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale - Autoritatea Naţională a Vămilor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

El este şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor din februarie 2009, fiind de asemenea şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Potrivit declaraţiei de avere din 2010, Mărginean deţine jumătate dintr-un teren intravilan de 12.800 de metri pătraţi, la Biharia, în judeţul Bihor, un apartament în municipiul Oradea, achiziţionat în 1994 şi un altul în Târgu Jiu, cumpărat în 2010, bijuterii în valoare de 6500 de euro şi un depozit bancar în valoare de 10.000 de euro, deschis în 2009.

El a mai deţinut un teren extravilan, pe care l-a vândut în 2007 pentru suma de 66.926 lei, precum şi un apartament în Oradea, achiziţionat în 2000 şi vândut în 2009, pentru 31.000 de euro.

Oamenii de afaceri Liviu Florian şi Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free, cercetaţi în cazul traficului de influenţă de la Vama Halmeu, unde fostul şef Nicoleta Dobrescu este acuzat de DNA că ar fi plătit 130.000 euro pentru a obţine funcţia, au fost reţinuţi joia trecută.

Ulterior, cele trei persoane reţinute în cazul mitei pentru postul de şef al Vămii Halmeu au fost arestate, vineri seară, de Tribunalul Satu Mare.

La Tribunalul Satu Mare a fost adusă şi o a patra persoană, omul de afaceri Florin Feher, din Negreşti Oaş, care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă. Feher a primit interdicţia de a părăsi localitatea pentru o perioadă de 30 de zile, instanţa respingând propunerea DNA de emitere a unui mandat de arestare preventivă în cazul acestuia.

Omul de afaceri Liviu Florian este acuzat că, în septembrie 2009, a pretins şi primit de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal la Biroul vamal Halmeu, 130.000 de euro, promiţându-i că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici