Şeful Clinicii de Oncologie din Târgu Mureş: Suntem depăşiţi de numărul de pacienţi

Şeful Clinicii de Oncologie din Târgu Mureş afirmă că reprezentanţii clinicii sunt depăşiţi de numărul de pacienţi care vin la unitate din toată ţara, iar, ca urmare a acestui fapt, condiţiile de cazare sunt "total necorespunzătoare", fiind nevoie de o rezolvare urgentă a problemei spaţiului.

6650 afișări
Imaginea articolului Şeful Clinicii de Oncologie din Târgu Mureş: Suntem depăşiţi de numărul de pacienţi

Şeful Clinicii de Oncologie din Târgu Mureş: Suntem depăşiţi de numărul de pacienţi (Imagine: Shutterstock)

Cornelia Togănel, şeful Clinicii de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) din Târgu Mureş, a reclamat, marţi, în cadrul mesei rotunde "Târgu Mureş Oraş Medical", că imobilul în care funcţionează este impropriu pentru numărul mare de pacienţi care vin aici din toată ţara.

"Noi stagnăm undeva într-o situaţie în care, peste câţiva ani, vom realiza că nu vom mai reuşi să tratăm nici măcar 50 la sută din aceşti pacienţi. Problema pacientului oncologic este disperată din cauza faptului că această boală este costisitoare, motiv pentru care s-au şi creat aceste programe naţionale care încearcă să rezolve partea financiară, să asigure partea de medicaţie care este deosebit de scumpă.

Avem acces la această medicaţie absolut civilizat, ceea ce ne lipseşte şi ne lipseşte în Târgu Mureş este partea de clinică, clădirea. Nu este proprie pentru a aduna un număr atât de mare de pacienţi, noi suntem deja depăşiţi numeric. Ca urmare, condiţiile de cazare sunt total necorespunzătoare. Omul, când este internat, are pretenţia să fie tratat în condiţii corespunzătoare", a declarat Togănel.

Togănel a adăugat că este nevoie să se rezolve problema de spaţiu a clinicii, sugerând elaborarea unui proiect pentru ca să se apeleze la fonduri europene pentru clinică şi pentru dotare.

"Mărind spaţiul şi numărul de paturi, am putea mări şi numărul personalului, pentru că atunci când eşti depăşit numeric scade şi calitatea actului medical", a spus Togănel.

Ea a spus că, în prezent, sunt peste 140 de pacienţi pe zi la radioterapie şi se înregistrează aproximativ 650 de bolnavi pe lună, pentru spitalizarea de zi - chimioterapie, subliniind că unitatea medicală este extrem de bine cotată, inclusiv internaţional, având o rată de supravieţuire foarte bună şi este păcat să nu fie sprijinită.

"Avem 650 de pacienţi pe lună pe spitalizare de zi - chimioterapie - şi 143 de pacienţi pe zi pentru radioterapie. Acest ritm nu îl mai putem susţine dacă nu suntem sprijiniţi", a arătat Togănel.

În acelaşi context, medicul Martha Orsolya, de la Clinica de Urologie a SCJ Târgu Mureş, a declarat că un sterilizator de la unitate are 30 de ani şi nu poate face operaţii de laparoscopie, întrucât nu dispune de instrumentar complet. Nu în ultimul rând, ea a reclamat faptul că unitatea medicală este singura al cărei bloc operator nu a fost renovat.

Directorul medical al SCJ Mureş, Schwartz Ladislau, a declarat, la rândul său, în cadrul mesei rotunde, că finanţarea este prost gândită, iar legea impune "un management idiot", astfel că nu poate să dezvolte cum ar dori secţii de excelenţă din cadrul spitalului, precum cea de Oncologie.

"Are cel mai performant aparat de radioterapie. Este o clinică în care medicii lucrează eroic. Eu, ca şi director medical, chiar dacă aş dori să extinde această clinică, să angajez personal, nu am nicio pârghie, legislaţia nu-mi permite absolut nimic. Este legislativ conceput un management absolut idiot, credeţi-mă. Medicina nu este fabrică de şuruburi, pentru că atât timp cât mie, ca administrator, nu mi se dă voie să dezvolt o secţie care este performantă, să îi dau altă locaţie, să mai angajez persoane, fără ca să mai ridic 200.000 de degete şi rugăminţi pe la toate forurile care sunt deasupra mea, atunci nu pot să vorbesc de management performant sau medical", a declarat Schwartz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici