Şeful Consiliului Judeţean Maramureş, despre situaţia de la Sighetu Marmaţiei: Sunt funcţionari care trebuie să răspundă

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a cerut un raport din partea DGASPC privind situaţia de la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmaţiei, după anunţul făcut de CRJ, potrivit căruia pacienţii sunt ţinuţi în cuşti sau legaţi cu cârpe.

926 afișări
Imaginea articolului Şeful Consiliului Judeţean Maramureş, despre situaţia de la Sighetu Marmaţiei: Sunt funcţionari care trebuie să răspundă

Şeful Consiliului Judeţean Maramureş, despre situaţia de la Sighetu Marmaţiei: Sunt funcţionari care trebuie să răspundă

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a cerut un raport din partea DGASPC Maramureş privind situaţia de la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmaţiei.

„Eu nu am niciun fel de atribuţii executive, dacă s-a solicitat prezenţa mea, voi merge, dar noi, CJ Maramureş, asigurăm doar finanţarea centrului, în baza propunerilor făcute de DGASPC Maramureş, în subordinea căreia se află. Anul trecut şi în acest an am asigurat bugete la maximum din ce ni s-a cerut, salarii, dar şi investiţii. Acolo intervine partea funcţionarilor publici, care sunt specializaţi în acest domeniu, şi care trebuie să răspundă. Am cerut un raport de la DGASPC Maramureş despre situaţia de la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmaţiei pe care sper să îl primesc miercuri”, a spus Zetea.

Acesta a precizat că aşteaptă explicaţii din partea conducerii DGASPC Maramureş despre situaţia relatată de Centrul pentru Resurse Juridice, deoarece personalul de specialitate nu era prezent în unitatea medicală de la Sighetu Marmaţiei.

„Erau doar nişte asistente. Într-un astfel de centru nu este permis să lipsească oameni, unde erau plecaţi, după ţigări? De ce nu erau la muncă? Nu se pot băga beneficiarii centrului în cuşti, nu sunt specialist, dar din câte ştiu în astfel de cuşti sunt băgaţi oameni doar cu recomandarea medicului psiholog. Este vorba de persoane violente, care au nevoie de o perioadă de calmare. Doar medicul psiholog poate recomanda. Oameni în cuşti şi oameni legaţi cu cârpe de pat, nu se poate aşa ceva. Sunt funcţionari care trebuie să răspundă”, a mai spus preşedintele CJ Maramureş.

Directorul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, Radu Dunca, susţine că este vorba despre o instituţie, Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap, care are în folosinţă o clădire în curtea spitalului pe care îl conduce. „Nu are nic o legătură cu spitalul”, a spus Dunca.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a avertizat, marţi, că la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap din Sighetu Marmaţiei mai multe persoane cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale sunt închise în cuşti, altele fiind legate cu cămăşi şi fâşii din cârpe de paturi.

Centrul de Resurse Juridice solicită deplasarea şi intervenţia de urgenţă a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, a preşedintelui Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenţiei privind
Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Florinel Butnaru, a Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii din subordinea Avocatului Poporului, Magda Ştefănescu, a preşedintelui Consiliului Judeţean, Gabriel Valer Zetea, a Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii şi Inspecţie Socială Maramureş şi a Directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, Alina Coste Mădăraş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici