Şeful DNA Slobozia, acuzat de luare de mită şi favorizarea infractorului, a fost reţinut

Şeful DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, acuzat de luare de mită şi favorizarea infractorului, a fost reţinut joi, urmând să fie prezentat instanţei, cu propunere de arestare preventivă, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

888 afișări
Imaginea articolului Şeful DNA Slobozia, acuzat de luare de mită şi favorizarea infractorului, a fost reţinut

Şeful DNA Slobozia a fost reţinut (Imagine: Mediafax Foto)

În urma audierilor de joi de la sediul central al DNA, procurorii au dispus şi măsura obligării de a nu părăsi ţara timp de 30 de zile în cazul Monicăi Andronache - acuzată de complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului, mai precizează sursa citată. 

Cristudor este acuzat că a ajutat trei persoane să distrugă acte ce puteau fi folosite ca probe într-un dosar din Germania de evaziune fiscală, primind în schimb materiale de construcţii.

În acelaşi dosar este cercetat şi omul de afaceri Daniel Vasile Taifas, pentru dare de mită şi favorizarea infractorului.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat, joi, reţinerea şi arestarea preventivă a şefului DNA Slobozia.

Potrivit procurorilor, din 11 februarie până în prezent, Dumitru Cristudor, Daniel Vasile Taifas şi Monica Andronache au sprijinit trei persoane cercetate pentru evaziune fiscală, într-un dosar aflat pe rolul autorităţilor judiciare germane, astfel încât acestea să poată distruge şi ascunde documente şi obiecte compromiţătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, "zădărnicind astfel urmărirea penală şi, implicit, lipsind de finalitate activităţile de percheziţie dispuse de autorităţile judiciare germane pe teritoriul României".

"Sprijinul de care au beneficiat cele trei persoane cercetate de autorităţile germane pentru evaziune fiscală a constat în înştiinţarea cu privire la data efectuării percheziţiilor domiciliare, procurarea unor sume de bani pentru a părăsi teritoriul ţării, suportarea costurilor asistenţei juridice", au precizat procurorii în rezoluţia de începere a urmăririi penale.

Procurorii îl mai acuză pe Cristudor că nu a luat "măsuri de protecţie minimale" pentru a asigura conspirativitatea percheziţiei ce urma să fie făcută de autorităţile judiciare germane în municipiul Slobozia, în perioada 3 - 5 iunie. Magistratul Cristudor a primit în schimb, la 23 mai şi 1 iunie, de la Daniel Vasile Taifas, cu ajutorul lui Andronache, materiale de construcţie şi amenajarea spaţiului, în valoare totală de 5.354 de lei, bunuri folosite pentru amenajarea unui imobil aparţinând unei societăţi comerciale la care asociat este fiul magistratului.

Dumitru Cristudor deţine, împreună cu Marian Bălan, un teren intravilan de 1.400 de metri pătraţi în judeţul Prahova, pe care l-a cumpărat în 1998, conform declaraţiei de avere din 15 mai 2012, de pe site-ul CSM.

Tot şeful DNA Slobozia are, împreună cu Alexandru Cristudor, un apartament de 91 de metri pătraţi  în Slobozia, cumpărat în 1993. De asemenea, procurorul este proprietarul unui autoturism Renault din 2006.

În 16 iunie 2011, Dumitru Cristudor a vândut cu 134.809 de lei un teren către SC Transmim SRL, firmă de distribuţie a produselor alimentare şi nealimentare din judeţul Ialomiţa.

Şeful DNA Slobozia a mai scris în declaraţia de avere că a contractat în 2007 două credite, unul de 10.000 de euro la Bancpost, iar celălalt, de 50.000 de lei, la Banca Transilvania. Ambele credite erau scadente în 2012.

Potrivit documentului citat, în 2011, procurorul a realizat 115.200 de lei din venituri salariale, iar soţia sa, Monica, 4.020 de lei, ca economist la SC MS Bravo Consulting SRL Slobozia.

Potrivit presei centrale, procurorul Dumitru Cristudor a fost primul procuror DNA premiat pentru că ar fi refuzat o mită de 20.000 de lei de la două persoane, pentru a da o soluţie favorabilă într-un dosar, şi a organizat un flagrant. Pentru asta, el ar fi fost premiat cu 6.000 de lei şi avansat în funcţia de procuror şef al DNA Serviciului Teritorial Slobozia.

În 2010, Consiliul Superior al Magistraturii a decis reconfirmarea lui Dumitru Cristudor în funcţia de conducere a DNA Slobozia, pentru următorii trei ani. Mandatul acestuia la conducerea DNA Slobozia ar urma să se încheie în 17 iunie.

Potrivit unor articole apărute în presa centrală în 2008, fiul lui Cristudor lucra la una dintre firmele lui Daniel Taifas din Germania, iar două BMW-uri trimise în România de Taifas au ajuns, printr-un intermediar din Prahova, la firmele familiei procurorului şef al DNA Slobozia.

Tot conform relatărilor din presă, în 2006, Daniel Vasile Taifas a fost cercetat de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Ialomiţa pentru evaziune fiscală, fals şi uz de fals, iar după ce dosarul a fost declinat la DNA, Cristudor ar fi dispus neînceperea urmăririi penale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici