Şeful Gărzii de Mediu Bihor şi un subaltern, reţinuţi de procurorii DNA Oradea pentru mită - surse

Şeful Gărzii de Mediu Bihor, Gheorghe Raţiu, şi un subaltern al său, Gabriel Varga, au fost reţinuţi, miercuri, de procurorii DNA Oradea într-un caz în care sunt cercetaţi în total cinci comisari ai instituţiei, dar şi alte persoane, pentru mai multe fapte de corupţie, afirmă surse judiciare.

401 afișări
Imaginea articolului Şeful Gărzii de Mediu Bihor şi un subaltern, reţinuţi de procurorii DNA Oradea pentru mită - surse

Şeful Gărzii de Mediu Bihor şi un subaltern, reţinuţi de procurorii DNA Oradea pentru mită (Imagine: Shutterstock)

Surse judiciare au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea au emis, miercuri, o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele şefului Gărzii de Mediu Bihor, Gheorghe Raţiu, şi al unui subaltern al acestuia, Gabriel Varga, în timp ce un al treilea comisar de mediu, Mugur Popa, a primit interdicţie de a părăsi localitatea.

Conform surselor citate, măsurile au fost luate într-o anchetă în care sunt cercetaţi în total cinci comisari ai Gărzii de Mediu Bihor: Gheorghe Raţiu, Gabriel Varga şi Mugur Popa pentru luare de mită, Sorin Tamaş şi Cornel Viorel Mihălceanu - pentru abuz în serviciu.

În acelaşi dosar mai sunt anchetaţi un inspector din cadrul Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor, Adina Laura Roşca, pentru fals intelectual, dar şi trei oameni de afaceri din Bihor, pentru instigare la fals intelectual, respectiv dare de mită, spun sursele menţionate.

Potrivit aceloraşi surse, în cazul comisarilor Raţiu, Varga şi Popa, procurorii DNA au stabilit faptul că, în cursul anului 2012, au pretins între 200 de lei şi 2.000 de lei în timpul controalelor, pentru a nu da sancţiuni contravenţionale, iar în cazul lui Tamaş şi al lui Mihălceanu - că ar fi falsificat unele acte de control la solicitarea şefului lor, Gheorghe Raţiu.

Sursele citate mai spun că, la rândul său, inspectorul APM Bihor Adina Laura Roşca este suspectat că a completat în fals o notă de constatare necesară unui om de afaceri bihorean pentru obţinerea unor fonduri europene.

Conform surselor citate, omul de afaceri achiziţionase utilaje în cadrul unui program FADR, iar Roşca, împreună cu reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Bihor, avea obligaţia să verifice impactul pe care folosirea acestora l-ar avea asupra mediului.

"Controlul nu s-a făcut, nota de constatare fiind întocmită în fals", au explicat sursele citate, adăugând că acel om de afaceri este cercetat pentru instigare la fals.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici