Şeful OLAF, Giovanni Kessler: România ar putea adera la spaţiul Schengen. Decizia e politică

Şeful Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), Giovanni Kessler a declarat, miercuri seara, la Vama Albiţa, în judeţul Vaslui, că România îndeplineşte parametrii necesari pentru a adera la Spaţiul Schengen, dar că o decizie în acest sens este strict politică.

2490 afișări
Imaginea articolului Şeful OLAF, Giovanni Kessler: România ar putea adera la spaţiul Schengen. Decizia e politică

Şeful OLAF, Giovanni Kessler: România ar putea adera la spaţiul Schengen. Decizia e politică

Kessler şi-a exprimat speranţa că o decizie în sensul aderării României la Schengen să fie luată cât mai repede

„Părerea Comisiei Europene, a OLAF-ului şi a mea personală, care este şi mai puternică după vizita de azi, este că da, România ar putea adera la spaţiul Schengen. UE e mai complexă decât Comisia Europeană, care este un for tehnic. Până la urmă, decizia este la nivelul politicului şi sper ca această decizie să fie luată cât de curând”, a declarat Giovanni Kessler.

Giovanni Kessler a mai declarat, în cadrul întâlniri de lucru, că vămile române sunt parteneri de încredere, mai ales când vine vorba de traficul de ţigări, fenomen care are efecte negative atât asupra României, cât şi asupra Uniunii Europene.

„Operaţiuna care are loc în aceste zile arată că România are capacitatea de a rezolva această problemă şi de a aduce diferite ţări din regiune împreună, pentru a lupta împotriva traficului de ţigări. În ceea priveşte corupţia, nu am capacitatea de a evalua situaţia corupţiei cu privire la vămile româneşti sau alt serviciu vamal. Ştim că mai există corupţie în mai toate instituţiile publice şi serviciile vamale din Europa, în general, dar suntem dedicaţi şi lucrăm ca să nu lăsăm loc la acte de corupţie în niciun serviciu vamal şi în nicio instituţie publică”, a declarat Giovanni Kessler.

Dorel Fronea, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală şi coordonator al Autorităţii Vamale, a precizat că în această perioadă, combaterea traficului cu ţigarete este principalul obiectiv al vămilor româneşti.

Şeful Antifraudă al Uniunii Europene, Giovanni Kessler şi autorităţile vamale din România, Ucraina şi Republica Moldova s-au întâlnit, miercuri seara, în Vama Albiţa, scopul reuniunii fiind cooperarea transfrontalieră în scopul prevenirii şi combaterii traficului ilicit la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Delegaţia română a fost condusă de Dorel Fronea, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală şi coordonator al Autorităţii Vamale, iar cele din Republica Moldova şi Ucraina de Vitalie Vrabie, respectiv Miroslav Prodan, adjunct interimar al Preşedintelui Serviciului Fiscal de Stat.

„Vrem o mai bună colaborare transfrontalieră. În perioada următoare vor fi întâlniri cu conducerilor vămilor din Serbia, Polonia, Finlanda, Germania şi Suedia. Încercăm să facem demersuri pentru a arăta că putem fi un partener de încredere în colaborarea transfrontalieră. Mă bazez pe parteneriatul cu Republica Moldova, cu Ucraina şi OLAF şi întâlnirea de azi trebuie să fie un exemplu de bună practică pentru toate statele. Vom face toate demersurile pentru a transforma România în principalul pilon de stabilitate frontalieră în zonă”, a afirmat Dorel Fronea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici