Şeful Poliţiei Rutiere Braşov şi 11 subalterni, judecaţi pentru trafic de influenţă

Şeful Poliţiei Rutiere Braşov, Claudiu Tămîrjan, suspendat din funcţie, şi 11 subalterni au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, după ce ar fi acordat "protecţie" unor oameni de afaceri şi funcţionari publici, prin nesancţionarea acestora, potrivit DNA.

1229 afișări
Imaginea articolului Şeful Poliţiei Rutiere Braşov şi 11 subalterni, judecaţi pentru trafic de influenţă

Şeful Poliţiei Rutiere Braşov şi 11 subalterni, judecaţi pentru trafic de influenţă

În schimbul "protecţiei", Tămîrjan a cerut şi primit de la diverse persoane, între altele, lemne de foc pentru imobilul în care locuieşte, băuturi carbogazoase, produse din carne, băuturi alcoolice şi păstrăvi, susţin procurorii anticorupţie din Braşov.

Claudiu Tămîrjan va fi judecat, în stare de arest, pentru trafic de influenţă (cinci fapte), instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (17 fapte) şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Alături de acesta vor fi judecaţi, în libertate, Ciprian Anghel Pop, Tudor Petcu, Ioan Sima, George Victor Anton, Liviu Ionuţ Negriţu, Mihai Budeanu, Adrian Drăghici, Adrian Busuioc, Ionuţ Adrian Şerbănel, Nicolae Hudiţă şi Costel Andrei, toţi agenţi de poliţie în cadrul IPJ Braşov la data comiterii faptelor. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată, tot în libertate, Aurel Duicu, Ion Heltianu şi Dorin Iordăchescu, administratori ai unor societăţi comerciale la data comiterii faptelor, care sunt acuzaţi de cumpărare de influenţă.

Potrivit DNA, în perioada octombrie-decembrie 2013, Claudiu Tămîrjan a creat "un sistem infracţional foarte bine pus la punct, oferind protecţie mai multor persoane din mediile oamenilor de afaceri şi funcţionarilor publici".

"Această protecţie se materializa în sensul nesancţionării contravenţionale sau penale de către personalul din subordine, în schimbul unor foloase materiale, oferite şi remise ori de câte ori lucrătorul de poliţie avea nevoie. Sistemul creat de inculpat era unul foarte bine pus la punct, în sensul că, fără prea multe explicaţii fiecare persoană înţelegea ce anume are de făcut", se arată în rechizitoriu.

Procurorii susţin că şeful Poliţiei Rutiere Braşov era sunat de oameni de afaceri şi funcţionari publici, pentru a interveni în timp real asupra subalternilor care erau pe punctul de a constata comiterea de către acestea a unor contravenţii la legislaţia rutieră.

"Ulterior, inculpatul Tămîrjan Claudiu contacta agentul de poliţie din teren, aparent fără legătură cu fapta constatată, transmiţând un cod, pe care agenţii constatatori îl înţelegeau. La rândul său agentul de poliţie transmitea un mesaj în sensul că a înţeles ordinul. De multe ori, un simplu semnal (beep) a fost de natură să-l determine pe lucrătorul de poliţie să-şi încalce atribuţiile de serviciu.
Faptul că în unele cazuri s-au întocmit procese verbale de contravenţie, fiind aplicate sancţiuni minime sau pentru contravenţii de gravitate redusă (după schema mult cunoscută, respectiv neutilizare centură sau lumini întâlnire), s-a datorat doar împrejurării că până la momentul intervenţiei agenţii constatatori începuseră să completeze procesul-verbal", susţin procurorii.

De asemenea, dispunând de anumite date privitoare la controalele desfăşurate pe linie rutieră sau transporturi, Tămîrjan a comunicat aceste lucruri persoanelor neautorizate interesate, evitându-se în acest fel sancţionarea societăţilor comerciale respective, mai susţine DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Braşov.

Claudiu Tămârjan a fost arestat preventiv în 25 iunie. O zi mai târziu, el a fost suspendat din funcţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici