Şeful Poliţiei Rutiere Vaslui, suspendat din funcţie după ce a fost arestat

Conducerea Poliţiei Judeţene Vaslui a luat măsuri disciplinare faţă de cei trei ofiţeri anchetaţi pentru fapte de corupţie, şeful Biroului Rutier Vaslui, Iulian Muntean, fiind suspendat din funcţie, iar şeful Serviciului Rutier şi subcomisarul Augustin Brat au fost puşi la dispoziţia şefului IPJ.

1179 afișări
Imaginea articolului Şeful Poliţiei Rutiere Vaslui, suspendat din funcţie după ce a fost arestat

Şeful Poliţiei Rutiere Vaslui, suspendat din funcţie după ce a fost arestat (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Vaslui, după punerea în mişcare a acţiunii penale în cazul a trei ofiţeri de la Poliţia Rutieră, au fost luate măsuri disciplinare faţă de aceştia.

Astfel, Iulian Munteanu, cel care conducea Poliţia Rutieră la nivelul municipiului Vaslui, a fost suspendat din funcţie după ce a fost arestat. Atribuţiile sale, până la pronunţarea definitivă a instanţei, au fost preluate de adjunctul Poliţiei Municipale Vaslui, comisarul-şef Claudiu Rîpă.

Comisarul-şef Ioan Vîrlan, şeful Serviciului Rutier, a fost pus la dispoziţia comandantului Poliţiei Judeţene Vaslui, în locul său fiind numit comisarul George Sava, şeful Biroului Drumuri Naţionale şi Europene din cadrul aceluiaşi serviciu. Tot măsura punerii la dispoziţie a fost luată şi faţă de subcomisarul Augustin Brat, ofiţer care lucrează în cadrul Serviciului Rutier.

"Poliţiştii faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală au fost puşi la dispoziţie, aceştia îndeplinind doar acele sarcini şi atribuţii de serviciu stabilite de şeful unităţii de poliţie (Cătălin Popa - n.r.). De asemenea, poliţistul arestat preventiv a fost suspendat din funcţie. Menţinerea în activitate a celor trei poliţişti se hotărăşte după soluţionarea definitivă a cauzei", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Vaslui, Mihaela Ştraub.

Şeful Biroului Rutier al municipiului Vaslui, Iulian Munteanu, şi comisarul-şef Mihai Axente, de la Direcţia Rutieră a Poliţiei Române, au fost reţinuţi, vineri seara, de procurorii DNA, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică Tribunalul Vaslui a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestora, pentru mai multe infracţiuni de corupţie.

Potrivit procurorilor DNA Iaşi, din 2013 până în prezent, Iulian Munteanu, în calitate de şef al Biroului Rutier Vaslui (structură la nivel de municipiu), a îndeplinit atribuţii privind coordonarea şi controlul activităţii de constatare şi sancţionare a abaterilor contravenţionale de către angajaţii acestei unităţi.

În perioada respectivă, acesta a determinat mai mulţi agenţi de poliţie din subordinea sa să aplice sancţiuni pentru contravenţii prevăzute de Codul rutier mai blânde decât care s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment, ori chiar să evite aplicarea vreunei sancţiuni. În unele situaţii, Munteanu a pretins de la conducătorii auto favorizaţi foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul (baterie auto, lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preţ redus pentru acoperişul unui imobil aparţinând unui superior de-al său, 400 de bucăţi de scândură cu model) şi, totodată, i-a determinat pe subordonaţi să falsifice procesele-verbale de constatare, în unele situaţii chiar prin suprascriere, pe baza cărora s-a stabilit natura sancţiunii, arătau anchetatorii DNA.

De asemenea, în 11 iunie 2015, Iulian Munteanu, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a întocmit procesul-verbal de cercetare la faţa locului în legătură cu un accident rutier în care a fost implicată o persoană din anturajul ofiţerului de poliţie şi un agent de poliţie, denaturând realitatea şi împrejurările în care s-a produs evenimentul. În acest sens, l-a sancţionat contravenţional cu suspendarea permisului de conducere pe agentul de poliţie, deşi vinovată de producerea accidentului a fost cealaltă persoană.

În 30 decembrie 2014, Munteanu l-a determinat pe şeful unei instituţii să îndeplinească în mod defectuos un act constând în coordonarea activităţii utilajelor de deszăpezire în municipiul Vaslui, respectiv să trimită un utilaj de deszăpezire atât la proprietatea sa, la proprietatea unui superior şi la spălătoria unei cunoştinte, mai spuneau procurorii.

În cursul lunii august 2015, în schimbul intervenţiei la un angajat de la Registrul Auto Român Vaslui pentru a urgenta inspecţia tehnică periodică a unui autovehicul şi eliberarea cu celeritate a cărţii tehnice a autoturismului, Munteanu a pretins pentru sine materiale de construcţie. De asemenea, a promis unei persoane că va determina un lucrător de poliţie judiciară din cadrul poliţiei unui alt oraş să soluţioneze cu celeritate un dosar penal în care era cercetată persoana respectivă, iar în schimb a pretins şi primit obiecte de îmbrăcăminte.

În 6 februarie 2015, Munteanu a dispus folosirea în interes personal a unuia dintre autoturismele din dotarea Biroului Rutier Vaslui pentru deplasarea, în municipiul Vaslui, a unei persoane din anturajul său, iar în 4 septembrie 2015, a falsificat prin alterare conţinutul unei autorizaţii de reparaţie emise de Biroul Rutier Vaslui pentru un autoturism, astfel încât proprietarul să beneficieze de o despăgubire mai mare, potrivit DNA.

La rândul său, în calitate de comisar-şef de poliţie în cadrul Poliţiei Române (IGPR), Mihai Axente a primit de la Iulian Munteanu, în 8 aprilie 2015, produse alimentare (carne de miel) şi băuturi alcoolice (vin de diverse sortimente) şi a acceptat, la începutul lunii mai 2015, promisiunea unui obiect de mobilier confecţionat artizanal (pat din lemn de esenţă frasin), în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a nu constata nereguli legate de activitatea Biroului Rutier Vaslui şi a nu aplica eventuale sancţiuni, ca urmare a controlului de fond făcut în perioada 30 martie - 20 aprilie 2015, arătau procurorii.

Ei îl acuză şi pe şeful Serviciului Rutier Vaslui (structură la nivel de judeţ), Ioan Vîrlan, că a determinat, în 11 februarie 2015, pe un agent de poliţie din subordine să modifice procesele-verbale de contravenţie întocmite pentru două persoane, în sensul modificării sancţiunii aplicate, din amendă contravenţională în avertisment. În 7 septembrie 2015, l-a determinat pe acelaşi agent de poliţie să nu îndeplinească un act din sfera atribuţiilor de serviciu, respectiv constatarea şi sancţionarea corespunzătoare a unei abateri contravenţionale comise de o persoană.

În 8 octombrie 2015, acesta a dispus folosirea în interes personal a unui autoturism marca Audi din dotarea Serviciului Rutier Vaslui, respectiv pentru deplasarea în municipiul Vaslui a unei persoane din familia sa, mai spuneau procurorii.

Şi Augustin Nicolae Brat, subcomisar de poliţie în cadrul Serviciului Rutier Vaslui, este acuzat că a intervenit pe lângă un agent de poliţie care a constatat săvârşirea de către un conducător auto a unei abateri contravenţionale, determinându-l pe agentul constatator să nu aplice sancţiunea care se impunea - amendă între 340 şi 425 de lei, echivalentul a 4 sau 5 puncte amendă - pentru ca astfel să evite suspendarea permisului de conducere pe 30 de zile.

Munteanu este acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, dare de mită în formă continuată (două acte materiale), două infracţiuni de trafic de influenţă, două infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, 12 infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, două infracţiuni de instigare la fals intelectual şi trei infracţiuni instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Axente este acuzat de luare de mită în formă continuată (două acte materiale).

Ioan Vîrlan a fost pus sub urmărire şi va fi cercetat sub control judiciar pentru săvârşirea a trei infracţiuni de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

Nicolae Augustin Brat a fost pus sub urmărire, fără a se lua vreo măsură preventivă faţă de acesta, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici