Şeful SRI Alba, reţinut de procurori. A sprijinit un grup de hoţi de utilaje din UE

Şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, lt.col. Ioan Tarnu, şi subsomisarul Liviu Schiau de la la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, pentru că au sprijinit un grup de hoţi de utilaje din UE, valoarea pagubelor fiind de 4,5 milioane de euro.

1912 afișări
Imaginea articolului Şeful SRI Alba, reţinut de procurori. A sprijinit un grup de hoţi de utilaje din UE

Şeful SRI Alba, reţinut de procurori. A sprijinit un grup de hoţi de utilaje din UE (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Locotenent-colonelul Ioan Tarnu ar fi primit daruri de la soţia unui acuzat în cazul de furtului de utilaje, dând asigurări că poate determina poliţiştii să facă investigaţii favorabile inculpatului.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Hunedoara anchetează 24 de persoane, cercetate în stare de arest preventiv, care s-au constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene.

Valoarea estimată a prejudiciului este de 4.500.000 de euro.

În cursul investigaţiilor privind faptele celor 24 de hoţi a reieşit faptul că activitatea infracţională a membrilor grupării ar fi fost sprijinită de către locotenent-colonel Ioan Tarnu, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, şi Liviu Schiau, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia.

Potrivit DIICOT, lt.col. Tarnu, în virtutea funcţiei deţinute, prin acţiune sau inacţiune, l-ar fi sprijinit pe Mircea Stanciu - în prezent arestat -, activitatea sa fiind de natură să împieteze asupra aflării adevărului în dosarul penal instrumentat de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infrancţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, constituind în acelaşi timp o încălcare a dispoziţiilor art. 11 al. 1 lit. d din Legea 51/1991, referitor la obligativitatea organelor de informaţii de a informa organele de urmărire penală în cazul săvârşirii unor infracţiuni.

Subcomisarul Stanciu ar fi apelat la şeful Direcţiei de Informaţii Alba, căruia i-a spus că este implicat în furtul de utilaje şi i-a solicitat sprijinul, în sensul de a interveni pe lângă ofiţerii de poliţie din cadrul BCCO Alba, pentru a se evita efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa sa şi a împiedica tragerea sa la răspundere penală.

Lt. col. Ioan Tarnu ar fi acceptat, în mod direct, daruri de la soţia lui Mircea Stanciu, dând asigurări că poate determina organele de poliţie, pentru asigurarea unei investigaţii penale favorabile inculpatului, afirmă DIICOT.

La rândul său, Liviu Schiau este acuzat că, în cursul lunii aprilie 2011, în două rânduri, l-a încunoştinţat pe Mircea Stanciu cu privire la momentele operative desfăşurate de organele de cercetare penală, premergătoare efectuării unor activităţi procedurale în cauză, ceea ce a dus la îngreunarea urmăririi penale.

Mai mult decât atât, Liviu Schiau a pus la dispoziţia lui Mircea Stanciu, o listă cu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive, informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu conferite de calitatea sa de subcomisar în cadrul BCCO Alba-Iulia.

Inculpaţii Ioan Tarnu şi Liviu Schiau au fost reţinuţi pentru 24 de ore, sub acuzaþiile de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului, urmând a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă Curţii de Apel Alba-Iulia.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul unităţii specializate din cadrul SRI şi cu poliţişti din cadrul BCCO Alba-Iulia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici