Şeitan: Haosul de la casele de pensii şi agenţiile de ocupare, creat de presă, care a incitat

Mihai Şeitan a spus, joi, că haosul de la casele de pensii şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă a fost creat de presă, care "a incitat că e aglomeraţie", idee susţinută de preşedinţii Casei de Pensii şi ANOFM, cel din urmă spunând chiar că a primit mulţumiri pentru organizarea la ghişee.

26 afișări
Imaginea articolului Şeitan: Haosul de la casele de pensii şi agenţiile de ocupare, creat de presă, care a incitat

Şeitan: Haosul de la casele de pensii şi agenţiile de ocupare, creat de presă, care a incitat (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Atât ministrul Muncii, cât şi preşedinţii de la Casa Naţională de Pensii, Doina Pârcălabu şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Silviu Bian, au susţinut că aglomeraţia din ultimele zile de la casele de pensii şi de la agenţiile de ocupare nu a fost mai mare decât de obicei, dar că presa a produs panică.

"Am luat toate măsurile ca aceste acţiuni să se desfăşoare normal şi să nu creeze aglomeraţie, am lărgit programul şi am mărit numărul de ghişee. Lumea s-a prezentat în mare majoritate în ultima zi pentru aceste plăţi", a explicat ministrul Mihai Şeitan.

El a respins ideea că 500.000 de oameni stau la cozi, aşa cum a prezentat presa, precizând că din informaţiile pe care le are, joi, la Casa de Pensii erau "în jur de 20-30 de oameni", iar la Agenţia de Ocupare Bucureşti erau "două - trei persoane".

Potrivit ministrului, dovada faptului că oamenii nu s-au înghesuit la ghişeu o reprezintă şi numărul mic al celor care au depus până acum declaraţiile, fiind vorba de o proporţie de sub 10%.

Întrebat dacă s-a deplasat la casele de pensii sau la agenţiile de ocupare pentru a vedea care este situaţia la faţa locului, ministrul Muncii a răspuns că a făcut acest lucru şi a discutat cu oamenii care într-adevăr s-au plâns că se stă prea mult la cozi, că nu ştiu să completeze formularele sau că nu găsesc la sediile instituţiilore documentele pe care trebuie să le completeze.

"Facem un efort să rezolvăm aceste probleme", a asigurat Şeitan.

Şi preşedintele ANOFM, Silviu Bian, a negat că la Agenţia de Ocupare Bucureşti ar fi fost cozi de 500 de persoane, "aşa cum a relatat presa", precizând că la sediul instituţiei pe care o conduce a primit chiar scrisori de mulţumire pentru modul în care au fost organizate ghişeele de la agenţiile de ocupare.

În urmă cu o zi, ministrul Muncii a calificat "atacul din presă" potrivit căruia ar fi haos pentru efectuarea acestor plăţi ca "nejustificat'.

Şeitan a reluat şi la Parlament ideea că aglomeraţia de la casele de pensii este cauzată de faptul că sute de oameni vin să depună declaraţiile în ultimele zile şi nu de obligaţia celor care au venituri din surse independente de a depune declaraţii de asigurat.

"Cozile despre care spuneţi nu o să le mai găsiţi, iar o parte dintre cozi era normal să apară când vin sute de oameni să depună declaraţii în ultimele zile", a precizat Şeitan, la întrebarea privind cozile de la casele de pensii şi agenţiile de ocupare a forţei de muncă pentru depunerea declaraţiei de asigurat de către persoanele care au venituri din drepturi de autor, persoane fizice autorizate sau din convenţii civile.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi seară, răspunzând unei întrebări legate de faptul că 500.000 de beneficiari de drepturi de autor sunt în postura de a se prezinta lunar la ghişee cu declaraţii pentru a plăti taxe, că este vorba despreo supoziţie, afirmând că o asemenea informaţie nu se confirmă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici