Şeitan va da circulară ca să nu fie penalizări la declaraţiile DA, până la funcţionarea sistemului

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, miercuri, că va emite o circulară prin care va solicita autorităţilor care înregistrează declaraţiile de venituri din activităţi independente să nu perceapă penalizări la întârzieri până când noul sistem de impozitare nu va deveni pe deplin funcţional.

18 afișări
Imaginea articolului Şeitan va da circulară ca să nu fie penalizări la declaraţiile DA, până la funcţionarea sistemului

Şeitan va da circulară ca să nu fie penalizări la declaraţiile DA, până la funcţionarea sistemului (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Nici măcar până la sfârşitul lunii viitoare nu o să se plătească astfel de penalizări, pentru că penalizarea nu este făcută pentru a obliga un om să vină mâine la dată. Până se aşează sistemul, vin toţi, îşi depun declaraţiile, le verificăm, nu se percep astfel de penalizări. Penalizările se percep de obicei pentru rea-credinţă, după ce se încheie această perioadă o să vedem cine nu a venit, de ce nu a venit, de la caz la caz", a arătat ministrul Muncii.

El a adăugat că va emite o circulară în acest sens, iar joi, la ora 10.00, va organiza la Ministerul Muncii o conferinţă de presă pe această temă.

Persoanele care nu reuşesc să depună la timp declaraţiile aferente veniturilor din drepturi de autor (DA) nu vor fi penalizate, aceste documente putând fi depuse în toată această săptămână, iar neconcordanţele care se pot ivi pot fi refăcute, a declarat, miercuri dimineaţă, ministrul Muncii.

"După ce sistemul se va pune la punct, atunci se vor aplica penalităţi, dacă se va dovedi reaua-credinţă. Este normal ca oamenii să înveţe (ce au de făcut - n.r.), să înveţe şi cei care lucrează cu ei", a spus ministrul Mihai Şeitan, adăugând că este falsă toată această "isterie".

Şeitan a precizat că, de zece ani, în perioada 24 - 25 a fiecărei luni este aglomeraţie mare la casele de pensii şi la agenţiile şomaj, deoarece în această perioadă vin şi reprezentanţii firmelor care trebuie să depună documentele, iar toată lumea lasă pentru ultimele zile să facă acest lucru.

Ministrul a precizat că sunt şi conturi în care se pot depune banii. El a adăugat că orice declaraţie care intră într-un sistem trebuie făcută manual, deoarece este nevoie de semnătură, iar pentru persoanele fizice încă nu există coduri care să permită semnătura electronică.

Şeitan a mai spus că "lucrurile au fost puse la punct şi sunt ţinute sub control", programele de lucru fiind prelungite până la ora 18.00 - 19.00.

"S-a speriat lumea că se vor plăti amenzi dacă nu depun azi (miercuri - n.r.) declaraţiile. Se pot depune declaraţiile toată această săptămână, probabil şi săptămâna viitoare", a completat Mihai Şeitan.

Potrivit ministrului, "atacul din presă" potrivit căruia ar fi haos pentru efectuarea acestor plăţi este "nejustificat'.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici