Senat: Exproprierea, valabilă şi dacă proprietarul nu e de acord cu valoarea despăgubirilor

Decizia de expropriere în cazul transferului dreptului de proprietate asupra imobilelor din proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice în proprietatea publică a statului ar putea să îşi producă efectele şi dacă nu se ajunge la o înţelegere privind valoarea despăgubirii.

99 afișări
Imaginea articolului Senat: Exproprierea, valabilă şi dacă proprietarul nu e de acord cu valoarea despăgubirilor

Senat: Exproprierea, valabilă şi dacă proprietarul nu e de acord cu valoarea despăgubirilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Senatul a adoptat, marţi, un proiect de lege în acest sens, cu amendamente, cu 87 de voturi "pentru".

Este vorba despre proiectul de Lege privind unele măsuri de expropriere în vederea realizării unor obiective de interes naţional, local şi judeţean, propus de Executiv.

Potrivit unui amendament adoptat de senatori, la propunerea comună a Comisiei juridice şi a Comisiei pentru privatizare, expropriatul nemulţumit de cuantumul despăgubirilor se poate adresa instanţei judecătoreşti în termenul general de prescripţie, care curge de la data la care i-a fost comunicată hotărârea de stabilire a cuantumului despăgubirii, sub sancţiunea decăderii, fără a putea contesta transferul dreptului de proprietate către expropriator asupra imobilului supus exproprierii.

Senatorii mai propun ca exercitarea căilor de atac să nu suspende efectele hotărârii de stabilire a cuantumului despăgubirilor şi nici transferul dreptului de proprietate.

Potrivit proiectului de lege, transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor din proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice în proprietatea publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale şi în administraţia expropriatorului operează de drept la data emiterii deciziei de expropriere de către expropriator, ulterioară consemnării sumelor aferente despăgubirii.

Senatul a dezbătut acest proiect de lege în calitate de primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici