Senat: Indemnizaţia invalizilor şi veteranilor de război, precum şi a văduvelor acestora, dublată

Senatul a decis, miercuri, prin vot, dublarea indemnizaţiei invalizilor şi veteranilor de război, precum şi cea a văduvelor acestora, iniţiativa legislativă urmând să fie transmisă Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

2304 afișări
Imaginea articolului Senat: Indemnizaţia invalizilor şi veteranilor de război, precum şi a văduvelor acestora, dublată

Senat: Indemnizaţia invalizilor şi veteranilor de război, precum şi a văduvelor acestora, dublată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Senatorii au adoptat, în acest sens, o propunere legislativă pentru modificarea Legii 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război, iniţiată de senatorii PNL Ioan Cristina, Puiu Haşotti, Paul Ichim, Octavian Motoc, Nicolae Nasta, Marius-Petre Nicoară, Ion Popa, Ştefan Tomoioagă şi Anca Tudor.

Potrivit propunerii legislative, marii mutilaţi de război şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate vor primi 296 lei lunar, cei încadraţi în gradul II de invaliditate 264 de lei, cuantumul indemnizaţiei pentru gradul III fiind stabilit la 224 lei.

Prin proiect se propune ca veteranii de război să primească 184 de lei lunar, iar văduvele de război care nu s-au recăsătorit 184 lei lunar.

Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Senatului propusese plenului să respingă iniţiativa legislativă, invocând argumentele prezentate la şedinţa comisiei de reprezentantul Guvernului, care a menţionat ”impactul bugetar foarte mare”.

La dezbaterile generale, care au avut loc săptămâna trecută, viceliderul grupului liberalilor Dumitru Oprea a calificat ca jenantă propunerea comisiei de respingere a propunerii.

”Oamenii aceştia sunt acum la 95 de ani. Cât o să vă permiteţi să spuneţi «nu» apărătorilor de neam? Până în Tatra au ajuns pe jos, din Tatra s-au întors pe jos şi le aducem acum mulţumirea Parlamentului României şi le spunem «nu» hotărât. Este jenant ce faceţi”, a afirmat senatorul.

Acesta a adăugat că este unul dintre cei care ”plâng durerea părinţilor şi a bunicilor”, pentru că tatăl său a fost pe câmpul de luptă, fiind beneficiarul unui ordin şi al unei medalii date de Regele Mihai, dar, într-o perioadă de 25 de ani nu a beneficiat de absolut nimic.

Un alt vicelider al grupului PNL, Tudor Barbu, s-a declarat surprins, tot la dezbaterile generale, că, fiind o sumă extrem de mică, ridicolă, în raport cu puterea de cumpărare a românilor, se discută aşa de mult privind acest subiect.

”Proiectul vizează câteva mii de bătrâni extrem de necăjiţi, majoritatea dintre ei. Noi nu votăm aici dacă da sau nu. E vorba aici cât de repede apăsăm pe butonul 1 şi apoi pe butonul 4, din respect pentru aceşti oameni pentru care România nu a făcut cât trebuie”, a susţinut Barbu, care a adăugat că, la rândul său, este nepot al unui erou căzut în război şi fiu al unui veteran din al Doilea Război Mondial.

Liberalul Emil Paşcan a declarat că senatorii trebuie să se gândească la echitate.

”Dacă indemnizaţia unui revoluţionar este peste 2.000 de lei şi noi discutăm despre asemenea sume derizorii pentru veterani de război la 200 şi de lei este strigător la cer. Doar pentru că aceşti oameni sunt în vârstă, doar pentru că nu sunt vocali, doar pentru că nu are cine să se bată pentru drepturile lor, cum fac revoluţionarii, mi se pare absolut inechitabil. E ruşinos pentru noi că discutăm atât de mult pe sume atât de derizorii”, a arătat el.

În timpul dezbaterilor din săptămâna anterioară, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anunţat că grupul său va susţine, prin vot, propunerea.

”Se face dreptate, că 20 de ani nu a fost dreptate. E momentul astăzi să o facem”, menţionat social-democratul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici