Senatorii au decis scutirea de impozit a pensiilor. Dezbaterile au fost marcate de dispute între PNL şi PSD.

Senatorii au adoptat marţi un proiect de lege de modificare a Codului fiscal prin care nu se mai reţine impozitul de 16% din pensii pentru cele mai mari de 1.050 lei, iar contribuţiile la Sănătate sunt suportate din bugetul de stat.

9871 afișări
Imaginea articolului Senatorii au decis scutirea de impozit a pensiilor. Dezbaterile au fost marcate de dispute între PNL şi PSD.

Senatorii au decis scutirea de impozit a pensiilor (Imagine Bogdan Maran / Mediafax Foto)

Senatul a adoptat proiectul de lege cu 66 de voturi "pentru", 18 voturi "împotrivă" şi cinci abţineri.

Proiectul de lege semnat de senatorul ALDE Cristiana Anghel prevede abrogarea articolului 100 din Codul fiscal referitor la stabilirea venitului impozabil lunar din pensii, potrivit căruia ''venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie, în ordine, a următoarelor: contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit legii; suma neimpozabilă lunară de 1.050 lei''.

De asemenea, proiectul de lege stabileşte şi că bugetul de stat suportă contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Dezbaterile au fost marcate de dispute între PNL şi PSD.

"Impozitul pe pensie a fost introdus de domnul Isărescu în 2000, trebuie să scăpăm de el pentru că pensia nu este un venit, ci este un drept pentru care pensionarul a cotizat, iar taxa aceea – CASS-ul a introdus-o domnul Boc pentru că era criză şi, vezi doamne, nu erau bani. Trebuie să revenim în limitele absolut legale şi constituţionale, pensia trebuie să rămână curată", a spus Cristiana Anghel în plenul Senatului.

La rândul său, senatorul liberal Mariana Cîmpeanu a subliniat că deficitul la pensii este de patru miliarde de euro, 2,6% din PIB. De asemenea, ea s-a întrebat "cum Comisia de buget finanţe a dat întâi două avize de respingere şi acum în campanie electorală, bineînţeles că dăm un aviz pozitiv".

Viorel Arcaş (PSD), preşedintele Comisiei de buget a afirmat că la ultima variantă a raportului au fost amendamente, lucru care a schimbat decizia Comisiei. "Să faceţi acuzaţii directe aşa este foarte simplu. Studiaţi", a spus Arcaş.

"Stă în sarcina noastră şi nu de acum şi undeva de la începutul anului să mai stăvilim un pic noianul de populism PSD-ist îmbrăcat uneori în poezii până la lacrimogene, alteori în argumente pseudovalide", a arătat în timpul dezbaterilor în plen senatorul liberal Dorin Dobra.

Liderul senatorilor social democraţi, Mihai Fifor a replicat: "De ce trebuie impozitată pensia, este un drept câştigat. (...) Dumneavoastră sunteţi calaţi pe tăieri şi ferească-ne Dumnezeu ca din ianuarie să aveţi măcar o minină şansă să guvernaţi această ţară pentru că ştim ce va urma şi ştim cum reglaţi dumneavoastră de obicei conturile cu România – tăind. Ei bine, n-o să vă lăsăm să faceţi lucrul acesta şi vom vota această lege pe care o aşteaptă atât de multă lume."

Senatorul liberal Marinică Dincă a făcut o paralelă între dezbaterile din Senat şi un moment din 1989. "Imaginea pe care am văzut-o aici în Senat astăzi, suprapusă cu cea din 1989, trăgându-l de mânecă şi spunând <<Nicule, mai dă-le 100 de lei>>. Nu merge", a spus Dincă.

Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Guvernul a avut un punct de vedere negativ asupra acestei iniţiative, arătând că toate măsurile din forma sa iniţială, ce includea şi majorarea deducerilor personale, ar avea un impact asupra bugetului de 2,2 milioane de lei în 2017.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici