Senatorul Cătălin Voicu rămâne în arest

Senatorul Cătălin Voicu rămâne în arest după mai bine de un an de la încarcerare, după ce completul de cinci judecători al instanţei supreme a decis, luni, să respingă hotărârea pronunţată săptămâna trecută de instanţa care judecă procesul în care acesta este acuzat de fapte de corupţie.

38 afișări
Imaginea articolului Senatorul Cătălin Voicu rămâne în arest

Senatorul Cătălin Voicu rămâne în arest (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Completul de cinci judecători al instanţei supreme a decis, luni, să admită recursul procurorilor anticorupţie faţă de o hotărâre a instanţei de fond care stabilise eliberarea lui Voicu. Judecătorii au admis, aşadar, recursul procurorilor, au casat sentinţa instanţei de fond şi, după rejudecare, au respins cererea lui Voicu de eliberare provizorie sub control judiciar.

Cei cinci judecători au decis să respingă şi cererea omului de afaceri Costel Căşuneanu de a-i fi ridicată interdicţia de a părăsi ţara.

În urmă cu o săptămână, instanţa supremă a decis eliberarea provizorie sub control judiciar a lui Cătălin Voicu, aceasta fiind prima cerere de punere în libertate admisă din 30 martie 2010, de când senatorul este în arest preventiv în dosarul în care este acuzat de corupţie.

Totodată, instanţa a admis atunci şi o cerere a omului de afaceri Costel Căşuneanu de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara, decizia putând fi contestată cu recurs.

Decizia a fost contestată de procurorii anticorupţie la completul de cinci judecători de la instanţa supremă.

La termenul de luni, procurorul DNA prezent la şedinţă le-a arătat celor cinci magistraţi că eliberarea senatorului nu este oportună dat fiind motivul pentru care s-a dispus iniţial arestarea preventivă, respectiv acela că senatorul a încercat să-şi preconstituie probe în apărarea sa prin prisma faptului că ştia că telefonul îi este interceptat de anchetatori.

Un alt motiv invocat de acuzare a fost acela că Secţia Penală a Instanţei Supreme care dezbate procesul demnitarului nu a încheiat audierea tuturor martorilor propuşi de procurorii anticorupţie prin rechizitoriu. Astfel, magistratul de la DNA a arătat că până în prezent au fost audiaţi doar 18 martori ai acuzării din cei 28 propuşi şi că între cei 10 martori rămaşi de audiat se numără "înalţi judecători de la Instanţa Supremă" precum Joiţa Preda sau Lidia Bărbulescu.

Legat de ridicarea interdicţiei în cazul omului de afaceri Costel Căşuneanu dispusă prin aceeaşi încheiere prin care s-a admis şi eliberarea lui Voicu, procurorul DNA a arătat judecătorilor că omul de afaceri are rezidenţă pe teritoriul Germaniei, existând astfel riscul ca acesta să nu se mai prezinte la proces.

Un alt motiv pentru care DNA consideră nelegală încheierea Secţiei penale în acest caz este acela că cei trei judecători nu s-ar fi pronunţat asupra menţinerii măsurii arestării preventive în cazul senatorului deşi ar fi pus în mod expres în discuţie această procedură la termenul din 4 aprilie.

Avocatul omului de afaceri Costel Căşuneanu a arătat că au fost audiaţi în cadrul procesului penal toţi martorii care-l vizează pe clientul său astfel că nu ar fi corectă afirmaţia DNA că nu au fost audiaţi toţi martorii.

Avocatul a precizat că acesta nu are niciun interes să se sustragă amintind celor cinci judecători de revenirea urgentă în ţară din Statele Unite ale Americii a clientului său atunci când a fost chemat prima oară la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Aceleaşi apărări au fost făcute şi pentru Marius Locic şi Cătălin Voicu, în cazul senatorului avocaţii precizând că acesta este arestat preventiv de un an şi 11 zile şi că măsura tinde să se transforme într-o eventuală condamnare, fapt sancţionat de legislaţia europeană în materie.

În ultimul cuvânt Marius Locic şi Cătălin Voicu au arătat că sunt de acord cu apărările făcute de avocaţii lor iar Costel Căşuneanu a spus că a fost sincer, că nu are nimic de ascuns, că s-a prezentat fără excepţie ori de câte ori a fost chemat la procurori sau la instanţă şi că "nici sănătatea" nu este mai importantă acum "decât aflarea adevărului şi spălarea reputaţiei" sale.

Senatorul Cătălin Voicu a depus de la arestarea sa preventivă mai multe cereri de eliberare, însă de fiecare dată acestea au fost respinse atât de judecătorii de la Secţia Penală a instanţei supreme, cât şi de completele de cinci şi, respectiv, de nouă judecători. Voicu este singurul inculpat din acest dosar care este judecat în arest preventiv.

Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru corupţie. Procesul a început în 14 iulie 2010, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici