Senatorul Gigi Chiru, condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru mită electorală. Sentinţa poate fi contestată

Senatorul Gigi Chiru a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat că, atunci când se afla în campanie electorală pentru postul de primar al Constanţei, a transmis prin poştă alegătorilor bonuri valorice medicale, cu scopul de a-i determina să îl voteze.

2345 afișări
Imaginea articolului Senatorul Gigi Chiru, condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru mită electorală. Sentinţa poate fi contestată

Senatorul Gigi Chiru, condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru mită electorală. Sentinţa poate fi contestată (Imagine Mediafax Foto / Liviu Adascalitei)

Decizia a fost luată de instanţa supremă.

Hotărârea nu este definitivă şi poate fi contestată. Apelul va fi analizat de un complet de cinci judecători.

În acest caz, Fundaţia Umanitară Christian Gigi Chiru a fost amendată penal cu 5.000 de lei.

Parlamentarul Gigi Chiru a fost trimis în judecată, în 2012, de procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Gigi Chiru este acuzat că prin Fundaţia Umanitară Christian Gigi Chiru, al cărei preşedinte era, a tipărit 24.000 de bonuri valorice medicale pe care le-a trimis prin poştă alegătorilor din municipiul Constanţa, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie.

Conform sursei citate, alegătorii ar fi trebuit să meargă cu bonurile medicale la sediul "Primăriei Constănţenilor", înfiinţată de Gigi Chiru la locuinţa sa. Acolo, datele lor de stare civilă au fost trecute în tabele, după care bonurile au fost ştampilate cu sigla Fundaţiei Umanitare "Christian Gigi Chiru". Bonul validat era apoi remis din nou titularului său, care apoi se prezenta la una din farmaciile cu care fundaţia încheiase protocoale de colaborare, iar astfel beneficia de produse medicale în valoare de 25 de lei.

Potrivit anchetatorilor, 11.111 dintre cele 24.000 de bonuri valorice medicale tipărite au fost decontate la farmaciile cu care Fundaţia Umanitară Christian Gigi Chiru încheiase protocoale de colaborare.

"Cu ocazia audierii sale, învinuitul Chiru Gigi Christian a negat săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa, afirmând că bonurile valorice au fost tipărite de reprezentanţii fundaţiei care îi poartă numele fără acordul său, cu folosirea imaginii sale şi a sloganului său electoral”, menţionau procurorii constănţeni.

Cristian Gigi Chiru a fost trimis în judecată, alături de Fundaţia Umanitară Christian Gigi Chiru, ca persoană juridică de drept privat, pentru încălcarea articolului 109, alineatul 1 din Legea 67/2004. Articolul respectiv prevede că "promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la cinci ani".

Gigi Christian Chiru este la primul mandat de parlamentar, ajungând senator din partea PDL prin redistribuire, în colegiul uninominal 4 Constanţa.

În perioada 2004 - 2008, Gigi Chiru a fost consilier local PDL la Eforie, iar în 2008 a candidat la primăria acestei localităţi şi a pierdut alegerile. La alegerile din iunie 2012, Chiru a candidat şi la Primăria Constanţa, dar a pierdut din nou.

În perioada 2010 - 2011, Gigi Chiru a condus Inspectoratul Judeţean în Construcţii Constanţa, iar între 2009 şi 2010 a fost director coordonator în Inspectoratul Teritorial în Construcţii Sud-Est.

Chiru a fost copreşedinte al PDL Constanţa, iar după fuziunea cu PNL, în 2014, el a devenit vicepreşedinte al noului PNL.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici