Senatul a respins proiectul de lege pentru declararea Zilei Brâncuşi sărbătoare naţională

Senatul a respins, marţi, proiectul de lege pentru declararea zilei de 19 februarie - Ziua Brâncuşi ca sărbătoare naţională, cu 26 de voturi "împotrivă", 29 de voturi "pentru" şi 16 abţineri.

258 afișări
Imaginea articolului Senatul a respins proiectul de lege pentru declararea Zilei Brâncuşi sărbătoare naţională

Senatul a respins proiectul de lege pentru declararea Zilei Brâncuşi sărbătoare naţională (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Proiectul de lege are un singur articol, care prevede că ziua de 19 februarie - Ziua Brâncuşi - se declară sărbătoare naţională legală lucrătoare.

Georgică Severin (PSD), membru al Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă, a explicat de ce proiectul de lege a primit aviz negativ în comisia sesizată în fond.

"Comisia de cultură, când dă aceste avize, urmează practica internaţională UNESCO. Nu există zile care să se sărbătorească în fiecare an. În momentul în care se marchează o cifră rotundă - 100 de ani de la naştere, 50 de ani de la moarte - se introduce printr-o decizie a forurilor de cultură, Academie, Ministerul Culturii sau UNESCO, pe plan internaţional, ziua respectivă", a spus Severin, în plen.

"Vreau numai să aduc aminte ce a făcut statul român cu privire la operele lui Brâncuşi, ce pierdere enormă are România astăzi pentru că odată un Guvern, să zicem în ghilimele de rigoare, şi un Parlament nu s-au gândit că o personalitate ca Brâncuşi trebuie să fie recunoscută şi omagiată. Eu cred că nu pierdem nimic, ci, din contră, facem o reparaţie morală faţă de greşeala enormă pe care a făcut-o România în defavoarea ei. Nu înţeleg opinia, culmea, a Comisiei de cultură", a declarat, în timpul dezbaterilor, senatorul liberal Mariana Câmpeanu.

Senatul este prima Cameră sesizată, proiectul urmând să fie transmis Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici