Senatul se pronunţă marţi pe abrogarea articolului din Codul penal despre "presiunile asupra justiţiei"

Senatul se va pronunţa marţi privind iniţiativa legislativă care propune abrogarea articolului 276 din Codul penal prin care se incriminează "presiunile asupra justiţiei", a anunţat, luni, viceprepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD).

187 afișări
Imaginea articolului Senatul se pronunţă marţi pe abrogarea articolului din Codul penal despre "presiunile asupra justiţiei"

Senatul se pronunţă marţi pe abrogarea articolului din CP despre "presiunile asupra justiţiei" (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Potrivit acestuia, Biroul Permanent a sesizat deja Comisia Juridică a Senatului cu propunerea legislativă pentru abrogarea articolului 276 din Legea 286/2009 privind Codul Penal, Comisie care îşi va da raportul luni.

"Deja a fost sesizată Comisia juridică şi i s-a solicitat să elaboreze împreună, cu avizul de la Comisia pentru drepturile omului, raportul, (...) l-am şi introdus, probabil că în şedinţa care va avea loc după ce vom alege noul Birou Permanent, pe ordinea de zi de mâine (marţi - n.r.)", a menţionat social-democratul.

Articolul 276 din noul Cod penal, intitulat "Presiuni asupra justiţiei", precizează: "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă".

Propunerea legislativă are ca iniţiatori mai mulţi parlamentari, majoritatea liberali, printre care Crin Antonescu, Victor Ciorbea, Sebastian Grapă, Marius Obreja, Sorin Roşca Stănescu, Ştefan Tomoioagă, Mihăiţă Calimente, Relu Fenechiu, Alina Gorghiu, Petre Roman, Nini Săpunaru şi Radu Stroe.

Senatul va dezbate această propunere legislativă, depusă de la începutul lunii noiembrie, în calitate de primă Cameră sesizată.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, că la nivelul Parlamentului va fi promovată urgent iniţiativa legislativă care va modifica Codul penal în ceea ce priveşte libertatea de exprimare faţă de actele justiţiei şi care ar îngrădi libertatea presei.

"Al doilea subiect (al discuţiilor din USL, n.r.), care este urgent şi care va fi abordat mâine şi care sper să fie rezolvat cât mai repede este articolul 276 din Codul penal (...) Vom interveni în Parlament, unde vom susţine un proiect de lege care exista deja semnat de mai mulţi parlamentari privitor la art. 276 care în opinia noastră aduce o inacceptabilă a îngrădire a libertăţii presei înainte de toate şi pe care dorim să-l remediem în spiritul cel democratic", a susţinut Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici