Serviciile medicale din ambulatoriu şi spital, validate din 2015 doar cu cardul de sănătate

Aproximativ 12,5 milioane de carduri naţionale de sănătate au fost distribuite asiguraţilor până în decembrie, iar din 2015, probabil din luna februarie, niciun serviciu nu va mai fi validat decât prin card, a anunţat, luni, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

1033 afișări
Imaginea articolului Serviciile medicale din ambulatoriu şi spital, validate din 2015 doar cu cardul de sănătate

Serviciile medicale din ambulatoriu şi spital, validate din 2015 doar cu cardul de sănătate (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Cardul naţional de sănătate reprezintă pentru noi un proiect strategic. În anul 2013 au fost tipărite 4 milioane de carduri, iar în anul 2014 au mai fost tipărite peste 9 milioane de carduri pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani. Până în prezent au fost distribuite aproximativ 12,5 milioane de carduri prin servicii poştale conform acordului-cadru şi a contractelor subsecvente încheiate cu CN Poşta Româna SA", a precizat luni, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În plus, până în prezent, au fost validate în sistem peste 120.000 de carduri de sănătate

Ciurchea a mai spus că aproape un milion de carduri se află încă în circiuitul poştal sau au fost returnate caselor de asigurări de sănătate.

Potrivit preşedintelui CNAS, tipărirea şi distribuirea cardului va continua pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

"La începutul anului 2015, după o perioadă în care vom rezolva toate problemele legate de modul de funcţionare care ne sunt semnalate de către furnizorii de serivcii medicale, decontarea serviciilor medicale se va face doar în baza cardului de sănătate. Cardul poate fi iniţializat, cu excepţia farmaciei, la orice furnizor, respectiv medic de familie, de specialitate din ambulatoriu sau din spital", a mai spus Ciurchea.

Totodată preşedintele CNAS a vorbit despre dosarul electronic de sănătate (DES), dar şi despre factura electronică.

Până în prezent au fost introduse peste 3,6 milioane de dosare de sănătate la care au contribuit cu informaţii peste 6.200 de medici.

Din luna iunie 2014, emiterea facturilor către casele de asigurări se face online, în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), ceea ce reprezintă un beneficiu major al sistemului, a mai spus Ciurchea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici