Sibiu, judeţul cu cele mai multe primării cu nereguli la acordarea ajutoarelor de căldură în 2011

Judeţul Sibiu conduce într-un clasament în funcţie de numărul primăriiilor la care au fost descoperite nereguli în acordarea ajutorului pentru încălzire în perioada februarie-martie 2011, fiind urmat de Harghita şi Teleorman, conform unor date ale Ministerului Muncii.

169 afișări
Imaginea articolului Sibiu, judeţul cu cele mai multe primării cu nereguli la acordarea ajutoarelor de căldură în 2011

Sibiu, judeţul cu cele mai multe primării cu nereguli la acordarea ajutoarelor de căldură în 2011 (Imagine: Shutterstock)

Ministerul Muncii a finalizat Campania de control privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţelor în perioada 31 ianuarie - 31 martie 2011, ministrul de resort, Sebastian Lăzăroiu, prezentând rezultatele, marţi, într-o conferinţă de presă.

Conform statisticii , cele mai multe primării la care au fost găsite nereguli în acordarea ajutoarelor sunt din judeţul Sibiu. Din cele 64 de autorităţi locale găsite în neregulă, 25 sunt conduse de PSD, şapte de PNL şi 22 de PDL.

Pe locul doi în clasamentul întocmit de Ministerul Muncii se află, la egalitate, judeţele Harghita şi Teleorman, cu câte 40 de primării cu probleme. În Harghita, patru din cele 40 de primării cu nereguli sunt conduse de PSD, două de PNL, una de PDL şi 22 de UDMR, restul aparţinând altor formaţiuni politice. Din cele 40 din Teleorman, 23 aparţin PSD, 13 PNL şi câte două sunt conduce de Partidul Conservator şi PDL.

Ministerul Muncii a întocmit aceste clasamente şi în funcţie de culoarea politică a administraţiei locale, pentru a demonstra, aşa cum ministrul a anunţat marţi, că "cei care plâng pe umeriii săracilor fraudează bugetul de stat".

"Fac un apel către toate partidele politice, în special către cele care plâng pe umerii săracilor, să nu mai fraudeze bugetul de stat", a declarat ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Referindu-se strict la ajutoarele pentru încălzire, Lăzăroiu a precizat că legea obligă primarii să verifice doar dosarele a trei la sută dintre cei care solicită astfel de ajutoare şi care declară pe propria răspundere că au dreptul să le primească.

"Deci 97 la sută nu sunt verificate şi nu ştim cum intră în sistem. Până nu facem legi şi mecanisme care să permită controlul, degeaba ne plângem că cheltuim. Trebuie să facem ordine până la alegeri", a mai spus Lăzăroiu.

În legătură cu ajutoarele de sprijinire a familiei în general, Sebastian Lăzăroiu a declarat că, în urma unui sondaj realizat pe acest tip de dosare, s-a descoperit că 1.179 de dosare din 3.977 verificate erau fraudate.

"Am o veste bună pentru USL: au 63 la sută în sondaj. Dar am şi o veste proastă: au 63 la sută din totalul fraudelor", a declarat Sebastian Lăzăroiu.

El a precizat că, în urma centralizării datelor, s-a constatat că din cele aproape 1.200 de dosare fraudate, 32 la sută sunt din primării ale PSD, 26 la sută din primării ale PNL, cinci la sută din primării ale PC şi 28 la sută PDL.

"O să spuneţi că este o campanie, dar la ajutoarele de încălzire 32 la sută din fraude aparţin PSD, 25 la sută PNL, trei la sută PC şi 26 la sută PDL. Deci, USL are 60 la sută. Noi cheltuim 14 miliarde anual pe asistenţă socială. Ceea ce vreau să vă spun cu toată responsabilitatea este că statul aproape nu controlează cum se dau aceşti bani", a declarat Lăzăroiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici