Simina Tănăsescu: Ne dorim să vedem finalizate proiectele referitoare la evaluarea magistraţilor

Consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu a spus, miercuri, la prezentarea raportului de activitate a CSM, că îşi doreşte să vadă finalizate,într-un termen rezonabil, proiectele referitoare la evaluarea magistraţilor, precizând şi că trebuie sporite eforturile în direcţia deschiderii către justiţiabil

247 afișări
Imaginea articolului Simina Tănăsescu: Ne dorim să vedem finalizate proiectele referitoare la evaluarea magistraţilor

Simina Tănăsescu: Ne dorim să vedem finalizate proiectele referitoare la evaluarea magistraţilor (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto )

"Ne dorim să vedem finalizate, desigur într-un termen rezonabil, proiectele menţionate referitoare la evaluarea magistraţilor, de ce nu, includerea unei condiţii de vechime profesională chiar la admiterea în profesie, nu doar pentru promovare, acestea sunt lucruri pe care cu siguranţă dumneavoastră le veţi avea în vedere şi le veţi cumpăni într-un mod matur", a declarat Simina Tănăsescu, consilierul prezidenţial în cadrul Departamentului Reformă Instituţională şi Constituţională, la prezentarea Raportului de activitate a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe anul 2015.

Aceasta a mai precizat că justiţiabilul trebuie să înţeleagă actul de justiţie şi argumentele şi consecinţele sale.

"Justiţia este în primul rând un serviciu public, un serviciu public în slujba cetăţeanului şi deci sistemul trebuie să fie nu doar performant în sine, ci trebuie să fie performant inclusiv prin prisma justiţiabilului, trebuie să fie perceput de justiţiabil ca oferindu-i acel echilibru, acea pace socială. Justiţiabilul trebuie să poată înţelege actul de justiţie, să poată înţelege argumentele şi consecinţele sale şi cred că din perspectiva aceasta efortul de consolidare constituţională trebuie să fie continuat", a mai precizat Simina Tănăsescu.

De asemenea, consilierul prezidenţial a menţionat şi că trebuie sporite eforturile în direcţia asigurării eficienţei actului de justiţie, a creşterii transparenţei şi a deschiderii către justiţiabil.

"Raportul CSM face vorbire de mai multe vulnerabilităţi, pentru care prevede şi nişte măsuri, nişte încercări de soluţionare a lor, după cum am afirmat şi în cadrul Consiliului, sperăm ca CSM să reuşească să depăşească acele vulnerabilităţi. Raportul CSM face vorbire despre sporirea anilor de vechime în profesie, în legătură cu promovarea în funcţii. Am menţionat doar cu titlu personal, o eventuală pistă de reflecţie în ideea impunerii unei condiţii de vechime în activitate la admiterea în profesie", a declarat Simina Tănăsescu, la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va alege, în şedinţa de miercuri, noua conducere a instituţiei, pentru funcţia de preşedinte candidând judecătorul Mircea Aron, iar pentru vicepreşedinte, procurorul Luminiţa Palade.

Pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM a fost şi prezentarea Raportului de activitate pe 2015, când instituţia a fost condusă de judecătorul Marius Badea Tudose, preşedinte, şi de procurorul Bogdan Gabor, vicepreşedinte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici