Sindicaliştii "Cartel Alfa" declanşează PROTESTE pe termen nelimitat

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a anunţat luni declanşarea protestelor, pe perioadă nedeterminată, acestea urmând să aibă loc zilnic, la sediile prefecturilor şi ale partidelor politice, precum şi săptămânal, la Guvern.

558 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii "Cartel Alfa" declanşează PROTESTE pe termen nelimitat

Sindicaliştii "CARTEL ALFA" declanşează PROTESTE pe termen nelimitat (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Comitetul confederal al CNS "Cartel Alfa" a decis declanşarea acţiunilor de protest de lungă durată, nemulţumit de faptul că Executivul nu are un dialog social real şi nu respectă angajamentele luate prin programul de guvernare.

Astfel, în ţară, în fiecare zi, câte două filiale ale confederaţiei sindicale vor organiza pichete în faţa prefecturilor din câte două judeţe.

De asemenea, în Bucureşti va avea loc, în fiecare săptămână, un pichet în faţa Palatului Victoria, în ziua şedinţei de Guvern.

"Prin acest acţiuni de protest de lungă durată membrii CNS Cartel Alfa îşi exprimă nemulţumirea faţă de politica Guvernului, care nu răspunde aşteptărilor şi promisiunilor făcute cetăţenilor", a declarat Hossu.

Una dintre revendicările sindicaliştilor se referă la modificarea Legii dialogului social în forma propusă de partenerii sociali.

"Când se afla în opoziţie, coaliţia de guvernământ se angaja să modifice legislaţia muncii pentru a debloca negocierea colectivă şi dialogul social. Sub presiunea organismeleor financiare internaţionale şi a multinaţionalelor, Guvernul refuză modificarea Legii dialogului social", a mai spus Bogdan Hossu.

Sindicaliştii mai cer garanţia unei plăţi decente, adică un salariu minim brut pe ţară de cel puţin 1.000 de lei în 2014.

În opinia lor, creşterea salariului minim la o valoare care să acopere într-o mai mare măsură costurile de trai are şi avantaje economice prin combaterea evaziunii fiscale pe piaţa muncii, creşterea consumului intern, reducerea numărului de beneficiari de venit minim garantat sau de persoane active asistate social şi ar aduce venituri suplimentare la bugetul de stat.

"La nivel european se discută introducerea unui salariu minim naţional care să reprezinte 60 la sută din salariul mediu al ţării, ca politică de reducerea a decalajelor şi inechităţilor sociale. În prezent, în România, salariul minim este la un nivel scăzut raportat la salariul mediu, de numai 34 la sută", a mai spus preşedintele "Cartel Alfa".

Sindicaliştii mai cer oprirea concedierilor fără măsuri de protecţie socială.

"Este inadmisibil ca Guvernul să fie preocupat doar de închiderea de întreprinderi, în care se concediază simultan mii de persoane fără a le fi asigurate măsuri de protecţie socială. Guvernul a respins măsura introducerii şomajului tehnic, care să vină în sprijinul salariaţilor şi întreprinderilor aflate în dificultate temporară, în ciuda raportului Ministerului Muncii care arăta impactul favorabil al acestei măsuri prin economii la buget. De asemenea, printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a blocat accesul persoanelor disponibilizate la salarii compensatorii, iar OUG 77 a impus concedieri în sectorul bugetar, în formă procentuală, fără a fi realizată în prealabil nicio analiză şi fără a se stabili criterii", a precizat Hossu.

Alte nemulţumiri ale sindicaliştilor vizează serviciile publice şi sociale care nu sunt accesibile tuturor, realizarea unui dialog social real, dar şi relansarea economică şi combaterea evaziunii fiscale.

"România se menţine în poziţie fruntaşă între ţările din Europa în privinţa ponderii economiei subterane, estimată la 29,8 la sută din PIB, din care 14,7 la sută din PIB reprezintă evaziunea fiscală pe piaţa muncii. Având în vedere amploarea fenomenului, măsurile de combatere a evaziunii fiscale, a muncii la negru, a fraudei sau altor fenomene care formează economia subterană sunt total ineficiente şi inadecvate. În aceste condiţii, măsura recentă de reducere a personalului din instituţiile de control ANAF şi Inspecţia Muncii este inexplicabilă", a mai spus Hossu.

Potrivit calendarului de proteste stabilit de "Cartel Alfa", prima acţiune va avea loc marţi, la ora 15.30, în faţa prefecturii din Tulcea, fiind urmată de proteste similare în 2 octombrie, în Maramureş şi Argeş, în 3 octombrie, în Arad, Satu Mare şi Bacău şi în 4 octombrie, în Constanţa şi Bihor.

La fiecare acţiune de protest sunt aşteptate cel puţin 150 de persoane şi în paralel sindicaliştii se vor adresa tuturor parlamentarilor pentru a le aminti promisiunile făcute în campania electorală, dar şi angajamentele partidelor din care fac parte.

"Mişcările sociale susţinute de membrii CNS «Cartel Alfa» nu se vor opri până ce Guvernul nu intră într-un dialog social responsabil în vederea găsirii soluţiilor adecvate problemelor prioritare ale membrilor noştri, dar şi ale celorlalţi cetăţeni", a mai spus Hossu.

Liderul sindical a precizat că planificarea protestelor a fost făcută până în luna decembrie, dar acestea vor putea continua şi în 2014, dacă Guvernul nu va identifica soluţiile cerute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici